Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Urbani ekološki vrtovi na Zeliščnem vrtu Trebnik v Slovenskih Konjicah

Urbani ekološki vrtovi na Zeliščnem vrtu Trebnik v Slovenskih Konjicah

 Na Zeliščnem vrtu Trebnik v Slovenskih Konjicah je v soboto, 12. marca 2016, socialno podjetje Kooperativa Konjice organiziralo prvo v nizu delavnic o kooperativni pridelavi ekološke zelenjave in zelišč. Udeleženci delavnice so se seznanili s konceptom kooperativne pridelave, postopki priprave in razdelitve parcel za bodoče pridelovalce zelenjave in zelišč, ki jih bodo pridelovali po smernicah ekološke pridelave.

Osnovna ideja kooperativne pridelave na urbanih vrtovih Zeliščnega vrta Trebnik temelji na brezplačni uporabi parcel (vrta) za posameznike, družine, skupine pridelovalcev in brezposlene, ki želijo za lastno potrebo in za prodajo viškov na lokalnem trgu pridelovati različne vrste zelenjave in zelišč.

Parcele - vrtovi bodo v treh velikostih, tako da obstaja možnost izbire glede na potrebe posameznikov in družin. Najmanjše, 20 m2 velike parcele bodo namenjene posameznikom, parom in manjšim družinam. Srednje velike družinam in manjšim skupinam posameznikov, ki so pripravljeni obdelovati večji vrt. Največje 60m2 velike parcele, pa bodo namenjene večjim družinam, skupinam in brezposelnim osebam, ki bodo lahko s pridelavo in prodajo viškov tudi dodatno zaslužili.

Pridelovalci bodo na urbanih eko vrtovih pridelovali pod strokovnim vodstvom Marka Gomboca, ki bo članom kooperative na voljo tudi kot mentor o pridelavi določenih vrst zelenjadnic in zelišč. Da se posamezne vrste zelenjadnic in zelišč ne bodo preveč ponavljale, bo obseg in raznolikost pridelave zelenjave in zelišč načrtovala Kooperative Konjice. Cilj, ki se bo pri tem zasledoval je zagotavljanje pestre in sezonsko raznolike ponudbe zelenjave in zelišč.

Na delavnicah, ki bodo sledile v mesecu marcu in aprilu je še možnost, da se jim priključijo tudi novi člani kooperative, bodo udeležence usposobili za kooperativno pridelavo zelenjave in zelišč in jih seznanili s pravilnikom o pravicah in dolžnostih posameznih članov. Od bodočih  članov kooperative pričakujejo resnost in odgovornost pri kooperativnem obdelovanju zemlje v skladu s smernicami o ekološki pridelavi.

Na ekoloških urbanih vrtovih bodo pridelovali predvsem naslednje zelenjadnice: različne sorte solate, paradižnik, papriko, feferone, cvetačo, brokoli, brstični ohrovt, zelje, kolerabo, por, čebulo, česen, fižol, grah, kumare, bučke, jedilne buče, krompir, korenje, zeleno, rukolo, jajčevec, peteršilj. Poleg zelenjave bodo člani kooperative na ekoloških urbanih vrtovih pridelovali tudi zelišča in začimbe: limonino meto, citronko, meliso, žajbelj, ameriški slamnik, timijan, poprovo meto, pegasti badelj, baziliko, origano, rožmarin, drobnjak, rabarbaro, stevijo, ingver, majaron in šentjanževko…

Za več informacij o pogojih vključitvi v kooperativno pridelavo zelenjave in zelišč lahko zainteresirani kontaktirajo strokovnega vodjo ekoloških urbanih vrtov: Marko Gomboc, E:marko.gomboccc@gmail.com, M: 031 292 700.

Za več informacij:
Ela Dolšak
M: 068 143 097 ali 068 143 082
E: ela.dolsak@gmail.com

Kooperativa Konice, so.p.
Žička cesta 4a
3210 Slovenske Konjice

Oglejte si tudi