Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

NASVETI ZA NIZKE TEMPERATURE

Zima se nezadržno bliža. Za nekatere od nas je to čas zimskih radosti, za druge letni čas, ki naj čim prej mine. Za lastnike in ljubitelje živali, pa je to obdobje, ko moramo še malo bolj poskrbeti za naše kosmatince.

Zunaj ali notri

 

Če vaš hišni ljubljenček večino časa preživi na prostem, razmislite o ureditvi toplega ležišča v kleti ali garaži. Vsaj za čez noč, nihče si ne želi spati v mrzlem, tudi psi in mačke ne. V kolikor nimate primernega prostora v hiši, pa poskrbite, da bo zunanje bivališče primerno urejeno. Za udobno ležišče mu pripravite seno ali slamo namesto blazin, saj se blago prepoji z vlago in zmrzne. Hiška mora biti primerno zaščitena pred vetrom, ki še povečuje občutek mraza. Posebno skrb namenite zunaj živečim mačkam, ki na splošno slabše prenašajo mraz. Čeprav so zelo iznajdljive pri iskanju zatočišča, jim lahko pomagamo z pripravo začasnega bivališča iz stiropornih škatel in slame.

 

Hrana in voda

 

V najhladnejšem obdobju leta dobro premislite glede načina in pogostosti hranjenja in dolivanja vode. Zaradi nizkih temperatur, se potreba po energiji poveča, zato je potrebno zunaj živečim živalim povečati dnevni obrok. Če je njihov obrok sestavljen pretežni iz mokre, konzervirane hrane, jih v zimskih mesecih raje hranite s suho briketirano hrano. Posoda s hrano naj bo na suhem mestu s streho, saj v blatnem in mokrem žival ne bo zaužila dovolj kalorij.  Vodo menjajte večkrat na dan,da bo tekoča, ker z lizanjem ledu in snega ne zagotavlja zadostnega vnosa.

 

Čiščenje kožuha in tačk

 

Dolgodlaki psi in mačke imajo sicer boljšo zaščito pred mrazom kot ostali, a se  pogosto dogaja, da se jim sneg lepi na dlako. Najpogosteje na področju prsi, pazduh, dimelj in med blazinicami tačk. Tako sprijet sneg povečuje izgubljanje toplote, kot tudi odrgnine, še posebej na področju tačk. Sneg pogosto vsebuje sol in druge snovi, ki ostanejo od posipavanja cest in so lahko škodljive. Priporočeno je, da se psu pred sprehodom tačke namaže z zaščitno kremo, ki preprečuje nabiranje snega in ščiti pred soljo. Po sprehodu pa je potrebno očistiti kožuh in odstraniti vse snežne kepe.

 

Avtomobili

 

Kot je bilo omenjeno v enem od prejšnjih prispevkov, se mačke, še posebej zunaj živeče, rade skrivajo pod toplimi pokrovi avtomobilov. Zato je tukaj na mestu ponovno opozorilo: PREGLEJTE AVTOMOBILE PREDEN JIH ZAŽENETE.

Kot je nedopustno puščati živali same v avtomobilih v poletnih mesecih, tako je tudi pozimi. Notranjost avtomobila se ob nizkih zunanjih temperaturah hitro ohladi in nastopi lahko podhladitev.

 

Kopanje in oblačila za hišne ljubljenčke

 

Če se odločite, da je potrebno vašega hišnega ljubljenčka kopati tudi v zimskem času, bodi previdni. Poskrbite, da se žival popolnoma posuši in ohladi po topli kopeli, saj je nevarnost prehladov in pljučnic pozimi povečana, tudi če vaš ljubljenček živi z vami v hiši ali stanovanju. Ne pustite mu, da se po kopanju zlekne na mrzlo keramiko ali na kakšno mesto, kjer je prepih. Tisti, ki imate tako imenovane »lap dog« pasme psov lahko za zimske sprehode razmislite tudi o plašču zanj. Da je pes oblečen, danes ni nič nenavadnega, saj nekatere pasme psov, glede na kraj izvora pasme, slabše prenašajo mraz.

 

V mrzlih dneh, ki prihajajo, pomislite tudi na živali, ki nimajo toplega ležišča in rednih obrokov. Poskrbite, da bodo tudi njim malo lažje.

 

Nastanek prispevka so omogočili Zavod RS za zaposlovanje, Občina Slovenske Konjice in Kinološko društvo Slovenske Konjice.

 

  

Oglejte si tudi