Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Najdeni mačji mladič(i)

Dejstvo, da so mačke številčnejše zastopane »prebivalke ulice« kot psi, ni nobena novost. Tako lahko v mestu ali okolici pogosteje, zaradi takšnih in drugačnih razlogov, naletimo na zapuščene mačje mladiče, kot na zapuščene mladiče katere druge živalske vrste.

 

V tem prispevku vam predstavljamo nekatere nasvete, ki vam bodo v pomoč prvih nekaj tednov, če se ga(jih) odločite obdržati.

 

Ali je mačji mladič sploh zapuščen?


Ko najdete mačje mladiče, se dobro prepričajte ali so res zapuščeni. Prostoživeče mačje mame se znajo dobro skriti in počakati, da »nevarnost« mine. Če so mladiči čisti in mirno spijo, jih pustimo pri miru, saj je mama nekje blizu, medtem ko imajo zapuščeni mladiči umazano gnezdo in neprestano cvilijo zaradi lakote.

 

Mladiče prostoživečih mačk je najbolje, če je seveda mogoče, odvzeti mami pri štirih tednih starost, saj se zaradi enomesečne diete za materinim mlekom, možnost preživetja močno poveča. Tudi možnost udomačitve je dokaj visoka, saj jih je, če niso imeli kontakta z ljudmi do 8. tedna starosti, skoraj nemogoče udomačiti.

 

Prva pomoč


Mačji mladiči do 3. tedna starosti ne morejo uravnavati telesno temperaturo. Zato je prvi  korak, če najdemo zapuščene mačje mladiče, ki jih zebe, da jih hitro, ampak z občutkom ogrejemo. Najlažje to storimo tako, da v zloženo brisačo zavijemo gumijasto rokavico ali plastenko napolnjeno s toplo vodo(37-38°C) in s tem obložimo mladiče. Mladičem nikoli ne dajemo hrane, če so podhlajeni, saj se prebava upočasni in lahko pride do zapletov. S plastično brizgo jim lahko ponudimo le nekaj kapljic 5% sladkorne raztopine.

 

Priporočeno je, da se jih, ko se ogrejejo, pelje v veterinarsko ambulanto na preventivni pregled, kjer bodo preverili dehidracijo in splošno stanje. Mladiči lahko zelo hitro dehidrirajo, nekateri celo potrebujejo dodatno zdravljenje. Zraven lahko  nesemo vzorec blata, da se preveri prisotnost notranjih zajedalcev. Veterinarji vam bodo svetovali tudi glede nadaljnjega zdravljenja, če bo le-to potrebno.

 

Mladiči naj bodo v škatli ali mačjem boksu, katerih dno naj bo prekrito z brisačo, in takšne velikosti, da boste lahko zraven položili pripomočke za ogrevanje. Brisačo s katero je prekrito dno redno menjujte, saj je čistoča izjemnega pomena.

 

Hranjenje


Žal je mleko drugih živalskih vrst premalo hranljivo za mačje mladiče. Mleko nekaterih vrst živali celo povzroča drisko, driska pa je za vsakega mladiča smrtno nevarna. Če le lahko, pojdite v trgovino za male živali in si priskrbite pribor za hranjenje mačjih mladičev in mlečni nadomestek za mačke, obstaja pa tudi nekaj receptov za urgentni mlečni nadomestek s kozjim mlekom.

 

Pred vsakim hranjenjem sterilizirajte pribor za hranjenje v vreli vodi, saj mladiči še nimajo popolnoma razvitega imunskega sistema. Nekateri v izogib okužbi mladičev, za hranjenje in tudi drugo manipulacijo uporabljajo gumijaste rokavice in posebne majice, saj ne nekateri virusi lahko prenašajo na oblačilih.

 

Za določitev količine dnevnega obroka se dosledno držite navodila proizvajalca in redno spremljajte količino popite formule.  Mlečni nadomestek naj bo ogret na telesno temperaturo. Mačji mladiči do 1 tedna starosti, se morajo hraniti na 2-3 ure, do 2 tena starosti na 4-6 ur, po treh tednih starosti in  do odstavitve pa 6-8 ur. Če je mladič pojedel dovolj mlečnega nadomestka v obroku, boste okoli ust opazili manjše mehurčke in njegov trebuh bo lepo zaobljen.

 

Pridobivanje telesne teže


Mačji mladiči, če seveda redno in radi jedo, naj bi pridobili približno 15 gramov na dan, oziroma na teden 100 gramov  telesne teže . Izguba teže ali stagniranje več kot 24 ur je znak, da mladič ne dobi dovolj hranil in ga je potrebno nujno odpeljati v veterinarsko ambulanto.

 

Odstavljanje in navajanje na » pravo« hrano


Odstavljanje od mlečnega nadomestka se začne pri starosti 4-5 tednov. Grizenje in vlečenje lastne prsne bradavice, ter samostojno lizanje mlečnega nadomestka z vašega prsta, so znaki, da je mucek pripravljen na »pravo« hrano. Z odstavljanjem začnemo počasi. Najprej mu ponudimo mlečni nadomestek na žlički, kasneje na krožniku. Ko osvoji ta dva načina jemanja hrane, mu lahko postrežemo z mešanico mlečnega nadomestka in hrane za mačje mladiče. Mlečni nadomestek počasi umaknemo iz jedilnika in mu ponudimo samo konzervirano ali briketirano hrano za mačje mladiče, ki naj bo visoke kvalitete. Vsak mucek potrebuje nekaj časa, da se navadi na spremembe, zato s procesom odstavljanja napredujte počasi  

 

Čiščenje in kontrola zunanjih zajedalcev


Po vsakem hranjenju je potrebno mačjega mladiča očistiti z vlažno krpo. S tem preprečujemo zlepljanje dlake, hkrati pa simulira negovanje, ki ga drugače opravi mačka po vsakem hranjenju mladičev. Če se mladiči v našem simuliranem gnezdu močno umažejo z urinom in blatom, jih lahko umijemo s toplo vodo izpod pipe, pri katerem pazimo na področju glave, da se ne zmoči notranjost ušes. Ušesa najlažje očistimo z vlažno vato.

 

Takoj po najdbi mačjih mladičev, je nujno preveriti prisotnost zunanji zajedalcev, kot so garje, bolhe in klopi. Če najdemo znake prisotnosti katerega od naštetih zajedalcev ( krastice v ušesih, odrasle bolhe, bolšji iztrebki,..), je zdravljenje nujno, saj mladiči hitro postanejo slabokrvni. Slabokrvnost pa je za mladičke lahko smrtno nevarna. Glede uporabe pripravkov za zatiranje zunanjih zajedalcev pri zelo mladih živalih se posvetujte z veterinarjem.

 

Poleg zunanjih zajedalcev, se pri mačkah pogosto pojavlja tudi bolezen, ki jo povzročajo glivice iz rodu Microsporum in spada med zoonoze ( bolezen, ki se iz živali prenaša na človeka ). Če pri najdeni živali opazite okrogla brezdlačna mesta pokrita z luskami ali krasto, se z njo nemudoma odpravite k veterinarju, ki bo bolezen potrdil ali ovrgel.

 

Mejniki v razvoju mačjega mladička


Mačji mladiči ob rojstvu tehtajo od 50 do 100 gramov. V prvem tednu življenja morajo svojo težo podvojiti.

 

Oči odprejo pri starosti 7-10 dni. Če so oči gnojne jih redno čistite s vlažno vato in si priskrbite ustrezno antibiotično zdravilo pri vašem veterinarju.

 

Oči ostanejo modre barve do starosti 6-7 tednov, končna barva oči se razvije do 3. meseca starosti.

 

Pri starosti treh tednov se bodo začeli plaziti in v 4. tednu se bodo začeli igrati.

 

Pri treh tednih in pol se jim bodo dvignila ušesa. Pri starosti štirih tednov jim bodo izrastli zobje.

 

Nastanek prispevka so omogočili Zavod RS za zaposlovanje, Občina Slovenske Konjice in Kinološko društvo Slovenske Konjice.

 

Oglejte si tudi