Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

ZAČELI SO SE 25. DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE

Od 25. septembra do 3. oktobra 2015 po vsej Sloveniji potekajo Dnevi evropske kulturne dediščine, ki jih je v Žički kartuziji odprla mag. Julijana Bizjak Mlakar, ministrica za kulturo.
 

Letošnji dnevi so posvečeni praznovanju in so tesno povezani s praznovanjem 25. obletnice Dnevov evropske kulturne dediščine.  

Praznovanja so se pričela 25. septembra s kulturnimi programi opoldne v Kopru, Kostanjevici na Krki, Kranju, Novem mestu, Piranu, na Ptuju, v Slovenskih Konjicah, Škofji Loki, Tržiču in Žužemberku ter ob 10. uri v Idriji in Radovljici. Sledi 400 dogodkov po vsej Sloveniji.

 

V Slovenskih Konjicah so se v pestro dogajanje vključile vse konjiške šole in vrtci z enotami, OŠ Loče, Glasbena šola Slovenske Konjice, Gimnazija Slovenske Konjice, številna kulturna društva, knjižnica, Center za kulturne prireditve in TIC Slovenske Konjice. Dejavnosti so potekale skozi ves dan na šolah, v vrtcih, po mestu in drugih krajih v občini ter v Žički kartuziji. 


Slovesno odprtje 25. Dnevov evropske kulturne dediščine in 3. Tedna kulturne dediščine je potekalo v Žički kartuziji, ki letos praznuje 850 let prihoda kartuzijanov v Žičko kartuzijo. Odprla jih je mag. Julijana Bizjak Mlakar, ministrica za kulturo Republike Slovenije, na prireditvi sta spregovorila tudi Jernej Hudolin, generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in gostitelj, Miran Gorinšek, župan Občine Slovenske Konjice.
V programu so z glasbeno-poetičnim recitalom Lepota doline nastopili dijaki Šolskega centra Slovenske Konjice - Zreče in Glasbene šole Slovenske Konjice.

Oglejte si tudi