Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

SIMBIOZA - razstava slikarskih del Arpada Šalamona

V galeriji Riemer v Slovenskih Konjicah je bila v Galeriji Riemer na ogled razstava slikarskih del Arpada Šalamona. Odprtje razstave je organiziralo Slovensko srbsko kulturno humanitarno društvo SREČANJE iz Slovenskih Konjic. Soorganizatorja prireditve sta bila Splošna knjižnica Slov. Konjice in TIC Slov. Konjice.
Razstava je bila v Riemerjevi galeriji mna ogled od 17. oktobra do 12. novembra 2014.

 

V kulturnem delu programa je nastopila Evelin Sadek, učenka 3. Razreda glasbene šole iz Slov. Konjic, ki svoje znanje klarineta izpopolnjuje pod mentorstvom prof. Janeza Zavca.

Arpad Šalomon, po narodnosti Madžar,je slikar grafik, modelar, vse do upokojitve pa je delal kot likovni pedagog. Je dobitnik številnih mednarodnih nagrad in priznanj. Redno se udeležuje slikarskih kolonij v Sloveniji in tujini.

 

Tokratno razstavo je slikar in grafik Arpad Šalamon imenoval SIMBIOZA, slike so

posvečene Soncu, viru svetlobe, toplote, življenja in energije. Prav tako pa termin Simbioza simbolizira povezovanje članov madžarske skupnosti v Sloveniji z ostalimi prebivalci Slovenije.

Arpad Šalamon: Likovni pedagog, slikar in grafik. V preteklem obdobju je dozorel v enega  najvidnejših  slovenskih ekslibristov, ki razstavlja po celem svetu.

Od 1992 je dejaven v Društvu konjiških likovnikov; v tem času se je posvetil mali grafiki in ex librisu ter se uvrstil med svetovno uveljavljene umetnike tega žanra. Njegovi Ex-librisi so bili razstavljeni v večini držav v Evropi, in tudi v Združenih državah Amerike, Argentini, Avstraliji, Mehiki, na Kitajskem in na Japonskem.  Je dobitnik številnih nagrad in mednarodnih priznanj,  član strokovnega sveta za modelarstvo SRS, mednarodnega združenja F.I.S.A.E., kitajskega združenja exlibristov Exlibris društva Srbije, častni član Društva exlibris Sloveniae, češkega združenja in madžarskega kluba prijateljev male grafike. Dejaven je na humanitarnem področju, zlasti v Lions klubu Konjice, v katerem organizira natečaj Plakat miru v šestih osnovnih šolah. Je tudi častni član DUPDS.

Umetnik živi in ustvarja v Slovenskih Konjicah.

Oglejte si tudi