Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Film Walser končno doživel premiero

Film Walser, ki ga je ekipa poljskih ustvarjalcev, na čelu s priznanim režiserjem Zbigniewom Libero in direktorjem fotografije Adamom Sikoro, konec poletja 2013 skoraj v celoti posnela na Konjiški gori, je končno ugledal luč sveta. Film bo premierno predvajan v petek, 31. 7. 2015, v tekmovalnem delu filmskega festivala T-mobile New Horizons v Wroclawu na Poljskem. V bližnji prihodnosti se nadejamo tudi slovenske premiere.
V času od 24. avgusta do 26. septembra 2013 je na Konjiški gori potekalo snemanje celovečernega filma Walser, priznanega režiserja, Zbigniewa Libere. Njegova dela hrani Galerija Tate  Modern v Londonu, zaslovel je v New Yorku, dolga leta pa ustvarjal tudi v Izraelu. Ime direktorja fotografije, Adama Sikore, najdemo na seznamu 10 najboljših direktorjev fotografije na svetu. Zaradi uveljavljene filmske ekipe ima film velike ambicije po odmevni gledanosti in tekmovalnih rezultatih na najbolj priznanih mednarodnih filmskih festivalih, kot sta filmska festivala v Berlinu in v Cannesu. Govori o svetu prihodnosti, prejel pa je prvo nagrado poljskega filmskega inštituta za najboljši scenarij.

 

Ideja o tem, da bi ustrezne lokacije za snemanje filma lahko poiskali na Konjiški gori, se je porodila Matiji Plevniku iz Celja, ki je kasneje, v času snemanja, na čelu s slovensko režiserko Hano Vodeb, tudi prevzel povezovalno vlogo med poljskimi filmskimi ustvarjalci in lokalnim okoljem. Idejo je v juniju predstavil odgovornim na TIC-u Slovenske Konjice, kjer so jo intenzivno podprli in k sodelovanju povabili Lovsko družino Slovenske Konjice in lokalno izpostavo Zavoda za gozdove Slovenije. Prvi ogledi potencialnih lokacij so tako stekli že konec junija, načrte zanje pa je pripravil Niko Laznik, predsednik lovske družine in revirni gozdar. Poljski producentki, ki sta pred tem obiskali že številne gozdove po Sloveniji, je Konjiška gora s svojo naravno pestrostjo in nedotaknjenostjo, nemudoma prepričala. Poleg zanimivih gozdnih lokacij jih je navdušila tudi Lovska koča na Štepihu, ki je kasneje postala dom filmskih ustvarjalcev in posluh lokalne skupnosti, ki je bila pripravljena sodelovati in pomagati. Odločitev, da je lokacija prava in ustrezna je bila sprejeta v začetku julija, ko sta Konjiško goro obiskala še sam režiser in direktor fotografije.

 

Priprave na snemanje so bile zahtevne, prav tako vsa logistika, povezana z namestitvami, prehranjevanjem, prevozi in ostalo potrebno infrastrukturo, da je lahko  52 ustvarjalcev en mesec nemoteno ustvarjalo na Konjiški gori. Del ekipe je bil nameščen v Hotelu Smogavc v Zrečah, večina pa jih je prebivala v Lovski koči na Štepihu, kjer jim je vso potrebno oskrbo zagotavljala Lovska družina Slovenske Konjice. Raznoliko pomoč je zagotavljala tudi lokalna skupnost in številni posamezniki: gozdarji in lovci so pomagali pri navažanju materialov in izdelavi gozdnih prebivališč, potrebnih za snemanje, konjiški gasilci so nekaj ur ustvarjali dež za kader, ki ga je bilo potrebno posneti, lokalni kmetje so prispevali svoje pridelke iz njiv, na prizorišču snemanja se je znašla tudi želva iz Vrtnarstva Polegek, zahtevne scene z divjadjo pa so posneli v slikoviti obori v Lušečki vasi.

 

 

 

Oglejte si tudi