Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Desetletje Festivala lepopisja v Žički kartuziji

V nedeljo, 21. 9., je v Žički kartuziji potekala zaključna prireditev jubilejnega 10. Festivala lepopisja z razstavo najboljših del in podelitvijo nagrad ustvarjalkam treh najlepših lepopisov, vse skupaj pa je pospremil bogat kulturni program in pestro dogajanje. V počastitev jubileja je izšla tudi brošura z naslovom 10 let Festivala lepopisja.
Festival lepopisja spodbuja mlade k razmišljanju o tem, da je pisava naše ogledalo in da v svojem bistvu izhaja iz človekovega uma, ki se je preko roke prvotno ubesedil na stenah jam, papirusih, pergamentih in papirju in da so nastajala dela, ki še tisočletja po tem pričajo o razvoju in napredku naše vrste. V času računalništva in naprednih tehnologij na vse to prevečkrat pozabljamo. Na svoji 10-letni poti Festival počasi postaja prepoznaven v širšem slovenskem prostoru in k sodelovanju privablja vedno več mladih. Od samih začetkov je posvečen Mednarodnemu dnevu odprtih vrat ekoloških kmetij, zadnjih nekaj let tudi Svetovnemu dnevu turizma, obenem pa je uvrščen tudi v program Dnevov evropske kulturne dediščine 2014, ki letos poteka pod sloganom »Dediščina gre v šole«.

Tudi letos smo k sodelovanju povabili vse slovenske EKO šole in prejeli 129 izdelkov, ki jih je skrbno pregledala strokovna komisija. Letošnje nagrajenke so:

  1. MESTO: Manca Ravnak, OŠ Pod goro Slovenske Konjice, 9.c
  2. MESTO: Tina Goričan, OŠ Ob Dravinji Slovenske Konjice, 9.b
  3. MESTO: Maša Capello, OŠ Pod goro Slovenske Konjice, 9.a

Priznanja je izdelal akademski slikar Arpad Šalamon, nagrade pa je pripravil zeliščar Drago Iršič. Zaključno prireditev je z razstavo iluminacij na pergamentih in v avtentični meniški kuti popestril Stane Osolnik, pevka historičnih pesmi Mojca Peganc v prekrasni srednjeveški obleki, člani Literarnega društva Gnezdo s srednjeveškim plesom, učenki Glasbene šole Slovenske Konjice ter mladi recitatorki iz OŠ Špitalič. Sledilo je druženje v Gostilni Gastuž s kar dvema EKO kvizoma, pokušino ekoloških živil in delavnico izdelovanja pisem. Gospod Stanko Kračun, idejni vodja in gonilna sila Festivala je udeležencem, poleg številnih nagrad in dobrot iz svoje ekološke kmetije, poklonil tudi veliko torto, s katero so se posladkali tako mlajši kot malo starejši obiskovalci.


Prireditev smo skrbno pripravili v sodelovanju s številnimi posamezniki in organizacijami, katerim gre še posebej velika zahvala:

- Stanku Kračunu, pokrovitelju EKO kviza in gonilni sili festivala,

- Dragu Iršiču, pokrovitelju zeliščnih nagrad,

- Arpadu Šalamonu in Hedi Vidmar Šalamon za izdelavo priznanj in vsestransko pomoč,

- Dragici Tomše za postavitev razstave,

- Andreji Majcen Blimen, Eli Dolšak in Ireni Švab za delo v komisiji,

- Stanetu Osolniku za avtentični prikaz veščin kartuzijanskega pisanja,

- Mojci Peganc za izjemen pevski nastop,

- Anji Jakopin za izvedbo delavnice krašenja pisem,

- Karmen Kukovič, za idejno zasnovo in oblikovanje brošure ob 10-letnici Festivala,

- Glasbeni šoli, OŠ Špitalič in Literarnemu društvu Gnezdo za izvedbo kulturnega programa,

- Združenju ekoloških pridelovalcev in predelovalcev Deteljica za pokroviteljstvo pokušnje ekoloških živil, 

- Gostilni Gastuž za izkazano gostoljubje. 

 

Oglejte si tudi