Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
1°C
Oceni objavo

2. oktober, dan klinične kemije in laboratorijske medicine

 

 

Oddelek za laboratorijsko diagnostiko, SB Slovenj Gradec – 2. oktober, dan klinične kemije in laboratorijske medicine

 

2. oktobra 2014 smo med 12. in 15. uro na našem Oddelku za laboratorijsko diagnostiko pripravili  »Dan odprtih vrat« v okviru Dneva klinične kemije in laboratorijske medicine, ki smo ga letos posvetili predstavitvi laboratorijske medicinske dejavnosti širši javnosti, predvsem našim preiskovancem.

Pred vhodom na naš oddelek smo organizirali informacijsko točko, kjer so lahko obiskovalci prejeli zloženke, ki jih je pripravilo ob tej priložnosti Slovensko združenje za klinično kemijo in laboratorijsko medicino. Obiskovalcem smo razdeljevali tudi naša priporočila za odvzem venozne krvi, urina in blata.

 

Pravilnik

Laboratoriji v Sloveniji so organizirani po Pravilniku o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji za dovoljenje za delo na področju laboratorijske medicine (UL RS 64/04). Vsak laboratorij mora imeti za svoje delovanje pridobljeno dovoljenje za delo, ki ga izda Ministrstvo za zdravje. Številka dovoljenja za delo je navedena na laboratorijskem izvidu.

 

Zaposleni

Na našem Oddelku za laboratorijsko diagnostiko imamo 17 zaposlenih: 2 specialista medicinske biokemije, 3 analitike v laboratorijski medicini z univerzitetno izobrazbo, 4 diplomirani inženirji laboratorijske medicine, 6 srednjih laboratorijskih oz. kemijskih tehnikov, 1 diplomirana medicinska sestra, 1 zdravstveni tehnik.

 

Biološki materiali

S preiskovanjem bioloških vzorcev (kri, urin, blato, punktati telesnih votlin, kostni mozeg, likvor, semenski izliv, želodčni sok) pridobivamo rezultate, ki so v pomoč pri: postavljanju ali potrditvi diagnoze, izbiri in spremljanju zdravljenja, prognozi bolezni in preprečevanju bolezni.

 

Zagotavljanje kakovosti

Pri svojem delu uporabljamo najsodobnejšo tehnologijo, ki zahteva visoko usposobljenost zaposlenih z veliko znanja in izkušenj. Z avtomatizacijo je delo v laboratoriju poenostavljeno, manj je človeških napak. Sistem pnevmatske cevne pošte omogoča, da biološki vzorci takoj potujejo od odvzemnega mesta na oddelkih in ambulantah do laboratorija. Kakovostne storitve medicinskega laboratorija (pravi rezultat za pravega preiskovanca ob pravem času, s pravo metodo in po pravi ceni) zagotavljamo z vzpostavitvijo sistema kakovosti, ki omogoča spremljanje in obvladovanje vseh faz procesa.

Preiskave

Analizne metode, ki jih uporabljamo, morajo biti standardizirane, preizkušene in priznane. Na našem oddelku izvajamo 220 različnih laboratorijskih preiskav in opravimo 570.000 preiskav na leto. Dnevno analiziramo preiskave 350 do 430 preiskovancem. Naš oddelek deluje 24 ur vsak dan. Delo je organizirano v turnusni obliki dela, popoldan delata dva zaposlena, ponoči eden zaposleni.

 

Vloga laboratorija

Naša odgovornost je zanesljivost, pravilnost in pravočasnost ter ustrezna interpretacija laboratorijskih izvidov. Laboratorijski rezultati prispevajo okvirno 70 % delež pri odločitvah o diagnozi in zdravljenju bolezni.

Z izobraževanjem in znanstveno raziskovalnim delom zaposleni prispevamo k razvoju laboratorijske medicine ter kakovostni celostni obravnavi pacienta. Seveda je zelo pomembna tudi multidisciplinarnost, sodelovanje med zdravnikom in laboratorijem tako z vidika svetovanja pri naročanju laboratorijskih preiskav kot pri njihovi interpretaciji.

 

 

Tanja Lađić, univ.dipl.kem., spec.med.biokem.

predstojnica Oddelka za laboratorijsko diagnostiko

 

 

 

 

Oglejte si tudi