Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
5°C
NED.
20°C
6°C
Oceni objavo

Uspešna prostovoljna delovna akcija Homšnica 2013

Po poplavah, ki so novembra leta 2012 strahovito prizadele MO Slovenj Gradec, je takoj postalo jasno, da bo sanacija posledic in ureditev za preprečitev nadaljnjih katastrof zelo dolga in draga. Dodaten udarec za občane je bila tudi neuvrstitev občine na listo najbolj poplavno ogroženih občin. Ker ob vsem tem zaradi krize okleščen proračun prav tako ne omogoča večjih investicij, so se prizadeti občani pričeli združevati v civilne iniciative, preko katerih želijo pospešiti sanacije vodotokov.
Ena od takšnih civilnih iniciativ je nastala tudi v slovenjgraški Četrtni skupnosti Polje. V poplavah je bil velik del te soseske poplavljen, saj je sicer nedolžen potok Homšnica ob izhodu iz gozda Dobrava prestopil brežino ter se razlil po celotnem polju in poplavil velik del Tomšičeve ulice, vključno s kletmi stanovanjskih blokov.

 

Na pobudo mestnega svetnika Borisa Raja je Svet ČS Polje imenoval pripravljalni odbor, kjer so poleg njega sodelovali še občinski svetnik Bojan Mestek ter predstavniki četrtne skupnosti Polje: Jure Žvikart, Andreja Pirkmajer, Andreja Gologranc in Dušan Stojanovič. Pomoč sta ponudila tudi župan Andrej Čas in direktor občinske uprave Darko Sagmeister. S strokovno pomočjo podjetja VGP Drava Ptuj in vključitvijo mehanizacije JKP Komunala in podjetja Topič so bile premagane še zadnje ovire in akcija čiščenja in urejanja potoka Homšnica, ki je bila načrtovana v dveh delih, je lahko stekla.

 

Prvi del akcije je potekal v soboto, 22. junija. Približno 60 prostovoljcev in prostovoljk je očistilo strugo, porezalo drevje in pripravilo teren za poglobitev struge, kar so v naslednjih dneh izvedli delavci VGP Drava.

 

Naslednjo soboto, 29. junija, je tako skupina prostovoljcev lahko utrdila nabrežino, izvedla vsa potrebna zemeljska dela in zasadila travo. V odličnem, pozitivnem in optimističnem vzdušju, je bilo s skupnimi močmi v rekordno kratkem času opravljeno veliko delo, krajanke in krajani pa so dokazali, da se ni vedno potrebno zanašati na druge, temveč da lahko tudi z lastnimi močmi za izboljšanje kakovosti življenja v lokalni skupnosti naredijo veliko.

 

BR, DS

Oglejte si tudi