Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Srečanje pobratenih mest v Vöcklabrucku

V času od 6. do 8. septembra je v avstrijskem Vöcklabrucku potekalo tradicionalno srečanje štirih pobratenih mest, ki so medsebojne listine o sodelovanju podpisale v letih 1999 in 2000. To so mesta Cesky Krumlov s Češke, Hauzenberg iz Nemčije, Vöcklabruck iz Avstrije ter Slovenj Gradec.

Srečanja, ki med seboj povežejo različne institucije in posameznike, se odvijajo že več kot deset let, vsako leto je gostitelj drugo mesto. Organizatorji so letos v Vöcklabrucku pripravili zanimiv in pester program. Vöcklabruck se ponaša z zelo dobro in racionalno organizirano mestno upravo ter odlično infrastrukturo. Je sedež največjega avstrijskega okrožja s kar 52 občinami, hiter razvoj pa mu omogoča dobro industrijsko zaledje ter bližina turističnih središč.

Slovenj Gradec je v Vöcklabrucku zastopala manjša delegacija, ki je bila sestavljena iz predstavnikov občinske uprave, osnovne šole, mladinskega radijskega programa, Rdečega križa in Reševalne enote Slovenj Gradec. Posamezne skupine udeležencev so v Vöcklabrucku čakale zanimive aktivnosti; tako so se sodelavci iz občinske uprave že tradicionalno pomerili v odbojki in zasedli 3. mesto, učenci Prve osnovne šole so  skupaj z vrstniki iz drugih mest pripravili glasbeni nastop, predstavnici mladinskega radia sta sodelovali v radijski oddaji, kjer sta predstavili življenje mladih v našem mestu, predstavniki Rdečega križa in Reševalne enote pa so si ogledali tamkajšnjo novo bolnišnico in si izmenjali izkušnje s tega področja. Turistično in kulinarično predstavitev Slovenj Gradca na stojnici v starem delu mesta Vöcklabruck, v sklopu prireditve ob občinskem prazniku pa je pripravil Javni zavod Spotur.

Sestali so se tudi župani in županja vseh štirih mest in se pogovarjali o tem, kako dosedanje sodelovanje, ki dobro poteka predvsem na področjih kulturne in šolske izmenjave, še okrepiti in razširiti tudi na druga področja (na primer gospodarstvo in turizem). Naslednje srečanje štirih partnerskih mest bo potekalo septembra 2014 v Češkem Krumlovu.

 

Marija Lah 

Oglejte si tudi