Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
1°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Spomladansko ogrevanje Čez Brda

Prvi letošnji kolesarski izlet z naslovom Spomladansko ogrevanje - Čez Brda je bil organiziran 29. marca kot uvod v kolesarsko sezono. Namenjen vsem kolesarjem, predvsem začetnikom in tistim, ki so svoje »jeklene poganjalce« šele postavili na svetlo.

Čudovito vreme konec marca je iz zimskega, mirnega življenjskega ritma prebudilo prenekatere ljubitelje narave. V Mislinjsko dolino je prišla pomlad, ki je poleg sprehajalcev, iz kleti, garaž in vrtnih hišic privabila tudi kolesa in seveda na njih kolesarje. Prijetna druženja ob budnem, skrbnem očesu kolesarskega vodnika so poleg aktivnega kolesarjenja ponudila tudi oglede naravnih in kulturnih znamenitosti.

 

Lahka 30 km dolga tura s skupno prevoženo višinsko razliko 340 m v kombinaciji s čudovito lepim vremenom in idealnimi temperaturami za kolesarjenje je na izhodišče pred Drugo osnovo šolo privabila 15 kolesarjev iz Slovenj Gradca in Raven na Koroškem.

 

Po uvodnem spoznavanju, tehničnem pregledu koles, preverjanju ustreznosti opreme in predstavitvi poteka ture se je skupina 15 kolesarjev podala na pot. Trasa nas je vodila od Druge osnovne šole SG preko obvoznice na Legen, kjer smo pri cerkvi sv. Jurija zavili po klancu navzdol v Šmartno. Iskali smo stranske ceste, si ogledovali podeželsko okolje, ki je očem skrito, če se vozimo z avtom, in daje tovrstnim izletom s kolesi poseben čar. Prvi krajši postanek smo si privoščili pred Turiško vasjo, kjer smo si, sicer kar od daleč, pogledali znamenit Maroškov kozolec in izvedeli nekaj osnovnih informacij o njem. Skupina je nato nadaljevali pot skozi Turiško vas proti Brdam, kjer nas je pričakal edini daljši vzpon na trasi proti cerkvi sv. Andreja. V prijetnem, urejenem parku pred cerkvijo smo si odpočili, se malo okrepčali ter ovekovečili naše popotovanje s svojimi digitalnimi prijatelji. Ko se je pulz umiril in mišice nabrale novega kisika smo pot nadaljevali ob robu Pohorskih gozdov pa neprometni makadamski cesti naprej proti Dovžam, kjer smo se priključili na cesto proti Mislinji. Cilj po polovici poti, v Mislinji, smo dosegi brez težav in dobre volje po dobri uri kolesarjenja.

 

Predvidena trasa povratka je bila po isti poti. Zanimivo je, kako drugače zgleda ista cesta, če jo voziš v drugo smer. Odpirajo se povsem drugi pogledi na naravo in okolico, na trenutke se  kolesarju se zazdi, da se po tej poti še nikoli ni vozil.Spust iz Mislinje proti končnemu cilju je zmotil kratek vzpon iz Dovž na Brda, ki pa je bil kmalu pozabljen, saj je težko dihanje ob vzponu nadomestil val užitkov, ko so se pred kolesarji odpirali čudoviti razgledi na Mislinjsko dolino, Uršljo goro in v ozadju Kamniško Savinjske Alpe. Poseben vtis je v našem spominu pustila razgledniška točka nad cerkvijo sv. Andreja, kjer se nam je cerkev idilično postavljala, v ozadju pa se je kazala čudovita panorama Uršljegorskega pogorja. Od cerkve smo se previdno spustili po makadamski cesti proti Turiški vasi, v delu tega spusta pa smo si privoščili tudi malce več vetra v laseh. Na poti smo si v Tomaški vasi ogledali še Herčev mlin in žago se na kratko odpočili, nato pa nadaljevali traso proti Šmartnemu. Sledil je še zadnji vzpon do cerkve sv. Jurija in končni povratek čez Legen do Druge osnovne šole, kjer smo naše skupno kolesarjenje zaključili.

 

Krasen pomladansko kolesarski izlet z homogeno, disciplinirano skupino v čudovitem vremenu je pustil lep pečat. Na kolesu lahko kolesar doživi naravo na drugačen način, kolo nam omogoča v relativno kratkem času prevoziti dobršen del poti in doživeti mnogo izrednih občutkov, od čudovitih razgledov, omamnega vonja cvetja do poslušanja nežnega ptičjega petja. Vse to, dovolj kolesarskega znanja in nekaj malega ustrezne telesne pripravljenosti ponuja kolesarjem doživljanje tovrstnih občutkov. Z delom, ki ga opravljamo usposobljeni kolesarski vodniki PZS pri PD in drugih organizacijah lahko pripomoremo k popularizaciji tega športa, ki je v porastu in ima velik potencial, tako pri vsakodnevni telesni aktivnosti kot tudi v turizmu.

 

S primerno izobraženimi kolesarskimi vodniki in ustreznim prenosom znanja na ostale kolesarje ter primernim odnosom do narave lahko dokažemo, da kolesarjenje v naravnem okolju ni moteč, škodljiv dejavnik tako za ostale udeležence kot tudi za naravo samo.Na koncu naj vas še povabim na naslednji kolesarski izlet, ki bo razpisan in javno objavljen na oglasni deski PD SG, forumu Komisije za turno kolesarstvo PZS in vseh interaktivnih medijih.

 

Lep kolesarski pozdrav, Julijan Klančnik

Oglejte si tudi