Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
0°C
JUTRI
10°C
-2°C
Oceni objavo

Planinski pohod na 35. srečanje Koroških planincev

Koroški planinci imamo vsako leto tradicionalno srečanje. Letos je bilo Planinsko društvo Slovenj Gradec soorganizator tega srečanja skupaj s PD Mislinja. Gostoljubno smo koroške planince sprejeli v našem Grmovškovem domu na Kopah v soboto, 12. 9. 2015, kjer je tako potekalo že naše 35. srečanje.
Naša vodnika Marjeta Škorja in Ivan Hovnik sta organizirala pohod na to srečanje, saj tako lepe septembrske dneve želimo  preživeti v naravi tako kot planinci dobro znamo. Zbrali smo se pri Lovskem domu Golavabuka. Ni nas bilo mnogo, pa vendar  je bila iz našega društva pomembna strokovna udeležba. Malo z nasmehom pa veliko zares smo ugotovili, da smo v skupini strokovno in vodstveno zelo dobro zastopani: trije vodniki, načelnik vodnikov, vodja odseka  za varstvo gorske narave , varuh gorske narave, vodja poverjenikov, trije poverjeniki, kasneje pa se je pri zaključku pohoda pridružil še načelnik markacistov.

 

Prekrasen jutranji  razgled  na Mislinjsko dolino in Uršljo goro, hladen osvežujoč zrak in rosna trava so  bili prvi vtisi pri Lovski koči, ki jih je Danilo ujel tudi v  fotografije. Pohod po tej nezahtevni poti na Kope   smo  planinci in  društveni sodelavci prehodili ob klepetu in tudi strokovnem pogovoru, predvsem pa ob  opazovanju prebujanja narave v lep sončen dan. Razgled po Mislinjski dolini se je ponovil na Veliki Kopi, z veseljem smo manjši družinski skupini naključnih pohodnikov s kratko razlago predstavili   energetske točke .

 

Bili smo zgodnji na Kopah, Ivan je po stari planinski navadi vajen zgodaj odhoda v hribe. Zato smo lahko ob prihodu na prizorišče srečanja na Grmovškov dom na Kopah ob dobrem čaju in kavi spremljali zadnje priprave na prireditev, pridružil pa se nam je  še predsednik našega društva.

 

Bila je dobro organizirana in prijetna  prireditev , ki je potekala v okviru skupne akcije "Slovenija planinari" in ki jo skupaj vodita Olimpijski komite Slovenije  in  naša krovna organizacija Planinska zveze Slovenije. Slavnostni govorniki so  bili: predsednik Olimpijskega komiteja  Bogdan Gabrovec, podpredsednika PZS Roman Ponebšek , predsednik MDO Koroška Mirko Tovšak, župan mestne občine Slovenj Gradec  Andrej Čas . V kulturnem sporedu  so sodelovali: Babnikova godba, Doliški oktet, Šentiljska klapa.

 

Prireditev je organizacijsko v celoti uspela. Srečali in pozdravili smo se planinci naše regije, izmenjali smo planinske vtise, dogodke , pa kaj hitro po zaključku uradnega dela pojedli bograč ter že odhiteli po bližnjih poteh Zahodnega Pohorja še na krajše pohode. Tudi naša pot pohoda nazaj  do Lovske koče je potekala ob lepih vtisih s  tega planinskega srečanja.

 

                                                         Pripravila: Marjeta Škorja

                                                                           vodnica PD Slovenj Gradec

Oglejte si tudi