Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
11°C
-1°C
Oceni objavo

Občni zbor Planinskega društva Slovenj Gradec

Naše planinsko društvo Slovenj Gradec je imelo 6. 3. 2014 v prostorih Druge osnovne šole SG občni zbor. Tokrat nas je najprej pozdrav in nagovoril predsednik društva Zdenko Čas.
Poleg predloga  članov za vodenje zbora in predloga dnevnega reda je predsednik napovedal  kulturni program učencev Druge osnovne šole in slovesno predstavitev društvenega prapora z novimi zlatimi žebljički ter pred družabnim delom zbora še kratko potopisno predavanje našega turno kolesarskega vodnika Simona Pogorelčnika s kolesarjenja po Himalaji.

 

Učenci Druge osnovne šole so nam pripravili nastop svetovnega prvaka v diatonični harmoniki v svoji kategoriji, kratek skeč o najstnikih danes in pred leti ter nekaj deklamacij, kjer so nam povedali, kako gresta ata in mama v hribe. S svojo prisrčnostjo bi lahko nastop še podaljšali, vendar pa  smo delovno srečanje nadaljevali s pogledom na našega praporščaka Ivana Hartmana Vanča v novi uniformi praporščakov MDO  Koroške in društvenim praporom, ki ima nove zlate žebljičke.

 

Delovno predsedstvo zbora je prevzela Silva Potočnik in skupaj s članoma zbor uspešno vodila. Iz poročil društvenih delavcev smo se seznanili, da smo v preteklem letu dobro delali, poskrbeli  skupaj z Mestno občino Slovenj Gradec in v okviru društvenih finančnih možnosti za streho na Kremžarici, opravili nujna vzdrževalna dela in se z najemnikom Grmovškovega doma dogovorili o nadaljnem poslovnem sodelovanju.

 

Predsednik društva Zdenko Čas je v svojem poročilu izpostavil tudi že pogled na letošnje leto, kjer bo sanacija planinskih poti in okolice Koče pod Kremžarjevim vrhom po nedavni žledi zahtevala solidarno delo tako markacistov kot tudi drugih članov društva, da se vzpostavijo spet naše varne planinske poti. Vodja markacistov Stane Pogorelčnik se je zahvalil za pomoč markacistom že pri delu v februarju in poudaril, da je potrebno z nadaljevanjem dela počakati do ocene škode  v gozdovih, kar  pa urejajo lastniki gozdov.

 

Z denarjev smo racionalno ravnali, vendar pa se finančno stanje zaostruje in zahteva zelo preudarno trošenje sredstev še naprej, je povedal blagajnik društva Dušan Rutnik. Predpisani del članarine smo prenesli na Planinske zveze Slovenije za njeno delovanje.

 

Število članov društva se je v letu 2013 povečalo, prodanih je bilo več markic, je s ponosom povedal Bertl Rutnik in poročal o delu vseh poverjenikov. In to je tista vzpodbuda za delo naprej, saj je bila  skoraj 80 % izvedba planiranih pohodov v letu 2013 dobro obiskana, izpeljana brez večjih težav ali poškodb kot je povedal načelnik vodnikov Danilo Goljat v svojem poročilu. Poleg vseh tradicionalnih in ostalih pohodov smo društveni  program  v letu 2013 razširili s turno kolesarskimi turami, ki jih je izpeljal vodnik Simon Pogorelčnik. Planinski vodniki so opravili predpisana redna usposabljanja, 3 vodniki pa so uspešno opravili  tudi usposabljanje za višjo vodniško kategorijo. Napredek smo naredili pri aktualnem informiranju članov in občanov z  urejeno društveno oglasno omarico v Šolski ulici in s prispevki o pohodih in drugih društvenih dogodkih v okviru občinske spletne strani. Naših 16 prispevkov je bilo na spletu skoraj 9000 x  »všečkano«.

 

Naš član Janez Senica se je v letu 2013 usposobil za varuha gorske narave z uradnim usposabljanjem v okviru Planinske zveze Slovenije in je tako eden izmed dveh varuhov  gorske narave v okviru MDO Koroške.

 

Zavedamo se, da moramo kot društvo ostati odprti za sprejem novih ljubiteljev pohodov v svoje vrste, nove dosežke po strokovnih področjih in predvsem odprti za nove ideje. Vzpodbudne besede uspešnega sodelovanja sta dodala še gosta, in sicer  iz MDO Koroške in hkrati PD Mislinja Mirko Tovšak  in načelnik markacistov MDO Koroške Roman Močnik. Zdenko Čas pa je poleg vloge predsednika društva še uspešno fotografiral dogajanje na občnem zboru .

 

                                                                   Pripravila:   Marjeta Škorja

                                                                                       vodnica PD Slovenj Gradec

 

Oglejte si tudi