Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
1°C
Oceni objavo

Letna skupščina Športne zveze Slovenj Gradec

V četrtek, 26. 2. 2015, je v prostorih MKC potekala Skupščina Športne zveze Slovenj Gradec. Poleg 20 predstavnikov društev ter predstavnikov športne zveze so se skupščine udeležili tudi podžupan MOSG g. Jani Potočnik, predsednica odbora za negospodarstvo pri MOSG ga. Lidija Konečnik Mravljak, svetnik g. Niko Kolar in direktor JZ Spotur g. Tilen Klugler.

V poročilu o delovanju ŠZ je bila kot prva obravnavana tematika zmanjšanega obsega zaposlitve strokovnega delavca na ŠZ, ki predstavlja oviro pri izvedbi vseh dejavnosti športne zveze. Pogosto se lahko izvedejo le tekoče in prioritetne naloge, manj ažurno in kvalitetno pa je izvajanje vsebin, ki so za strokovno, suvereno in avtonomno delovanje Športne zveze nujnega pomena, kot npr. 
- Spremljanje in pravočasno reagiranje na problematiko, ki se pojavlja v društvih;
- Priprava strokovnih argumentov za večjo podporo športu s strani lokalne skupnosti; 
- Spremljanje in kandidatura na razpisih;
- Sodelovanje z JZ Spotur pri načrtovanju in izvedbi športnih prireditev in drugih projektov;
- Sodelovanje s šolami glede ponudbe športnih programov, športnih dni, šolskih športnih tekmovanj, prilagajanja urnikov športnikom. Predvsem je slabo sodelovanje s srednjimi šolami;
- Skrb za mlade perspektivne športnike, ki nastopajo na EP, SP, OFEM;
- Priprava dokumentacije za potrebe MOSG (LPŠ, Razvojni program ŠZ, predlog investicij…)
- Pojavljanje v medijih in obveščanje o delovanju ŠZ;
- Pridobivanje donatorskih sredstev.

V nadaljevanju je bilo predstavljeno delo posameznih odborov, izvedba programov športne zveze, sodelovanje z osnovnimi šolami, ŠZ z JZ SPOTUR, MOSG ter OKS.

Financiranje športa v MOSG je še vedno nižje od povprečja v Sloveniji, vendar je z veliko volonterskega dela zagotovljena dobra in pestra ponudba različnih športnih dejavnosti, od individualnih do kolektivnih športov, v katere se lahko vključujejo najmlajši kot tudi najstarejši, tisti, ki se želijo s športom ukvarjati zgolj rekreativno kot tudi tisti, ki želijo več. 
Število kategoriziranih športnikov (skupaj je v Slovenj Gradcu trenutno 33 kategoriziranih športnikov, od tega 16 v individualnih, 17 pa kolektivnih panogah) kaže tudi na dobro strokovno delo, ki bi ga veljalo bolje podpreti v klubih, ki ta potencial imajo.

V programu dela za leto 2015 si ŠZ med prednostne naloge in cilje zastavlja:
- Podrobno analizo problematike društev ter segmentov športa, ugotavljanje potencialov, ki pomenijo ugodno napoved za razvoj športa z namenom oblikovanja ustreznih smernic za razvoj športa v SG.
- Spremljanje in kandidiranje na razpisih za šport (ŠZ, društva).
- Sodelovanje z različnimi inštitucijami na področju športa:
Sodelovanje z osnovnimi šolami pri organizaciji športnega dneva in drugih oblik pouka, organizaciji in izedbi šolskih športnih tekmovanj, pripravi učencev na športna tekmovanja. Sodelovanje z JZ SPOTUR in OKS na različnih razpisih, izvedbi športnih prreditev, idr.)
- Aktivnejše delovanje odborov za rekreativni, šolski in tekmovalni šport.
- Priprava smernic za spremembo pravilnikov povezanih s športno dejavnostjo.

ŠZ bo še naprej zagotavljala informiranje in organizirala predavanja za društva, izvajala počitniške programe, rekreativne prireditve, vsebine nacionalnega programa ter šolska športna tekmovanja. Opravljala bo tudi naloge Regijske pisarne OKS.

Društva in klubi so bili posebej pozvani, da aktivno sodelujejo in na ŠZ usmerijo čim več vprašanj in dilem, saj mora pobuda za načrtovanje dejavnosti, spremembe, obogatitve programov, idr. prihajati z njihove strani.

Skupščina je soglasno podprla poročilo o delovanju ŠZ v letu 2015, program za leto 2015, kot tudi finančno poročilo, ki ga je podala g. Irma Gnamuš, in finančni plan za leto 2015.

Razprava med poročili je bila pestra in konstruktivna, kar (upam) napoveduje dobro uresničevanje ciljev Športne zveze Slovenj Gradec za leto 2015.

Oglejte si tudi