Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
0°C
SOB.
17°C
1°C
Oceni objavo

Krn – Pohod spomina (1918–2015)

Planinsko društvo Slovenj Gradec skupaj z Zvezo slovenskih časnikov Mislinjske doline in Zvezo vojaških gornikov se je udeležilo Pohoda spomina na Krn v soboto, 7. novembra 2015. Tokrat je bil to že šestnajsti pohod.
Naš vodnik in vojaški gornik Ivan Hartman Vanč  je organizacijsko in vodniško uredil, da smo se pri Krnskem jezeru udeležili proslave v spomin 100. obletnice začetka Soške fronte , v počastitev padlih in umrlih vojakov ter v počastitev konca 1. svetovne vojne.Tokrat je bil to že šestnajsti pohod.

Zbralo se nas je 35 in avtobus je Boris usmeril preko Avstrije, Trbiža čez prelaz Predil. Spustili smo se v Log pod Mangartom in naprej v dolino Lepena. Kar nekaj planincev je načrtovalo vzpon na vrh Krna , zato smo spustili tradicionalno jutranjo kavo .V Lepeni nas je pričakalo lepo vreme, sonce je že obsijalo bližnje vrhove, skupina planincev za vrh Krna se je takoj odpravila na pot. Ostali planinci in vojaški gorniki, udeleženci proslave, smo se na pot podali s časovnim zamikom glede na »osvajalce« vrha.
Pot do Krnskega jezera je bila normalna, za ta čas sicer suha, vendar pa zaradi odpadlega listja vseeno vredna previdnejšega planinskega koraka.Mnogi udeleženci pohoda in proslave so imeli oblečene različne  uniforme, zato  je bilo zanimivo videti te nekatera spominska, druga aktualna vojaška in gorniška oblačila, odlikovanja, orožje,….

Proslavo smo pričakali ob obrežju Krnskega jezera na soncu in izkoristili čas tudi za pogovor o poznavanju in našem videnju  dogodkov na Soški fronti in 1. svetovni vojni. Na sami proslavi smo prisluhnili razmišljanjem o preteklih dogodkih s pogledi na dogodke v sedanjem času , ki jih je med  drugimi slavnostnimi govorniki predstavil tudi predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik. Naši vodniki in hkrati vojaški gorniki  so se ob svojem praporju aktivno udeležili proslave, ostali planinci pa smo skupaj z nastopajočim domačim moškim oktetom  zapeli slovenske narodne domoljubne in planinske pesmi, pozdravili prižig spominskega ognja in vse razvite prapore društev, vojaških enot iz Slovenije in ostalih držav udeleženk Soške fronte.
Prijetno je bilo videti prijateljska srečanja med gorniki, planinci, ki se te proslave že več let udeležujemo. Naš Ivan Hovnik se je letos udeležil svojega desetega pohoda in plakati vseh njegovih pohodov doma krasijo steno.Fotograije s pohoda in proslave  sta ustvarila Zdenko in Joca.

Pri povratku v dolino Lepene smo opazovali z jesenskim barvami bogat sončni zahod, brez posebnih težav smo sestopili in počakali, da je prišla tudi skupina planincev, ki je osvojila vrh Krna Pohod spomina smo zaključili z daljšim postankom v Bovcu, nato pa se v poznih večernih urah vrnili na Koroško.

                                                 Pripravila :  Marjeta Škorja

                                                                    vodnica PD Slovenj Gradec

Oglejte si tudi