Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

KAS z odličnima rezultatoma na DPSJL 2016

Koroški aeroklub Slovenj Gradec z odličnima rezultatoma na Državnem prvenstvu Slovenije v jadralnem letenju, Murska Sobota 2016
V nedeljo, 24. julija 2016, se je s podelitvijo priznanj zaključilo Državno prvenstvo Slovenije v jadralnem letenju.  Organizator, Aeroklub Murska Sobota, je med 16. in 24. julijem 2016 uspešno izvedel šest tekmovalnih dni, ki so bili zaradi precej zahtevnega vremena s šibkimi dviganji in nizkimi bazami oblakov, pravi izziv 34 tekmovalcem in spremljevalnim ekipam na zemlji.

V klubskem razredu se je med najuspešnejše, na 3. mesto, uvrstil tudi član Koroškega aerokluba Slovenj Gradec, Danijel KOTNIK, 5. mesto je zasedel Aleš FINK.


Danijel KOTNIK, ki je tudi predsednik Koroškega aerokluba Slovenj Gradec, je spregovoril o državnem prvenstvu in pripravah nanj:

Tretje mesto na DPSJL je odličen uspeh, še posebej ob oteženih razmerah za treninge na domačem letališču. Kaj ti pomeni ta uspeh in tudi za KAS?

»Glede na razmere, v katerih se je znašel Koroški aeroklub Slovenj Gradec in v pogojih, v katerih še vedno vztrajamo in delujemo, je  bila že sama udeležba dveh tekmovalcev KAS na DP velik uspeh. Žal sem veliko preveč prostega časa,  namenjenega letenju, porabil za sestanke z odvetniki in na sodnih obravnavah , kjer se žal soočamo z neutemeljenimi obtožbami.

Osvojitev stopničk, tretje mesto v zelo izenačeni konkurenci, pa je velika vzpodbuda za cel klub. Temu se pridružuje še odlično peto mesto sotekmovalca Aleša Finka. S tem smo dokazali, da z neizmerno voljo, vztrajnostjo in entuziazmom lahko dosežemo vse - nič ni nemogoče. Še vedno znamo leteti, dobro leteti, in tega znanja nam nihče ne more vzeti.«

Državno prvenstvo je, poleg državnega prvenstva v preletih, osrednje tekmovanje za pilote jadralnih letal, ki se organizira vsako leto v precej podobnih terminih. Kako ocenjuješ letošnje prvenstvo?

»DP v jadralnem letenju je osrednje tekmovanje jadralnih pilotov. Aeroklub Murska Sobota se je kot organizator  izkazal  kot vedno. Tekmovanja v ravnini so nekaj posebnega in imajo svojo specifiko, vključno s terminom v drugi polovici meseca julija, ko so posevki pretežno že požeti; v tem času ni več pričakovati odličnih vremenskih razmer za jadranje, so pa solidne in  včasih tudi nepredvidljive. S tem smo se srečali že prvi tekmovalni dan, ko  v klubskem razredu nihče ni uspel obleteti naloge, vsi smo morali pristati izvenletališko na njivah in travnikih v Avstriji in Madžarskem. Tako so po nas s transportnimi vozovi prišle zemeljske ekipe – pomočniki, moji so kar žena Mateja in sin Tjaž.

Vreme vse preostale tekmovalne dni ni bilo tako dobro, kar je bila zame prednost in ustrezno mojemu slogu letenja – vztrajno, preudarno, s čim manj napakami. Tretjega mesta sem se seveda zelo razveselil, poleg medalje pa so ostali tudi lepi spomini na druženje s prijatelji in sotekmovalci. Po  več kot desetletju je bilo letos organizirano tudi mladinsko državno prvenstvo v jadralnem letenju, kjer so mladinci pokazali zelo dobro znanje in talent; ob tem sem se spomnil mojega prvega tekmovanja l. 1992 v Ptuju, ko sem postal mladinski državni prvak.

Prvenstvo smo v Koroškem aeroklubu združili tudi z vzporedno akcijo letenja z našim dvosedim jadralnim letalom  DG 505, kjer so naši člani z navdušenjem nabirali izkušnje letenja v ravnini.«

O načrtih v prihodje je Danijel Kotnik povedal:

»Vsekakor  so prihodnji plani in zmožnosti delovanja kluba povezani z izidom tožb podjetja Aerodrom Slovenj Gradec d.o.o. proti  Koroškemu aeroklubu, a upamo in verjamemo v ugodno rešitev, da bomo tako uspeli zagotoviti nemoteno delovanje kluba v prihodnje. Na državnih prvenstvih bi še rad letel, saj so to dnevi, ko si okupiran samo z letenjem in se odpočiješ od drugih obveznosti in skrbi. Pa še družba na tekmovanjih je fantastična.«


Posebnost letošnjega prvenstva je bilo mladinsko državno prvenstvo v jadralnem letenju, ki je z enakimi pogoji in nalogami potekalo hkrati s klubskim in odprtim razredom. Odličen uspeh mladincev, ki so suvereno parirali starejšim in izkušenim tekmovalcem, napoveduje  gotovo ohranjanje jadralnega letenja kot športa. Razvoju jadralnega letenja in tekmovanj, varnosti in popularizaciji športa botruje tudi vedno večja podpora z naprednimi navigacijskimi napravami in ITC tehnologijo, ki jo razvijajo v slovenskem podjetju LX NAV iz Celja. Podjetje se je letos izkazalo kot glavni pokrovitelj pokala LX NAV.

K prepoznavnosti dogodka so prispevale vse glavne slovenske televizijske, radijske in časopisne hiše, ki so obširno poročale o tekmovanju in jadralnem letenju. Tudi zavoljo predstavitev atraktivne akrobatske tekmovalne ekipe PP37 Petra Podlunška in RedBullovega AirRace teama, ki se je zgodil med samim tekmovanjem.

Na zaključni prireditvi sta najboljšim podelila pokale in medalje župan Mestne občine Murska Sobota, Aleksander Jevšek in Aleš Matuš, predsednik Aerokluba Murska Sobota. 

Oglejte si tudi