Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
5°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

5. tradicionalni pohod PD Slovenj Gradec na Kope (Grmovškov dom )

Javni zavod za turizem in šport Spotur Slovenj Gradec je tudi letos organiziral, Planinsko društvo Slovenj Gradec pa izvedlo v soboto, 6. junija 2015, zdaj že tradicionalni 5. pohod na Pohorje. Tokratni cilj je bil Grmovškov dom na Kopah. Po tem delu zahodnega Pohorja nas je tudi letos vodil vodnik in domačin z Legna Milan Šuler, pomagala mu je vodnica Marjeta Škorja.
Pohod je bil eden izmed dogodkov prireditve Dan za Pohorje, ko smo s svojo udeležbo in nekaj prostovoljnimi prispevki na prireditvah zbirali pomoč za žrtve potresa v Nepalu – torej Pohorje za Nepal. Za letošnji pohod smo v vpisno knjigo pohoda zabeležili 42 pohodnikov.

 

Letošnji pohod je bil daljši kot prejšnja leta, na poti smo bili polnih 10 ur. Začeli smo tradicionalno pri turistični kmetiji Plesnik in se v lepem, že poletno toplem vremenu odpravili na 4 urni vzpon do Grmovškovega doma. Krajše postanke za okrepčila in pijačo smo imeli vsakokrat v senci gozdov, saj je bilo sonce zelo močno. Na Veliki Kopi smo se ustavili pri oznaki vrha in energetskih točkah ter uživali v jasnem razgledu prav v vseh smereh.

 

Ob prihodu na Grmovškov dom na Kopah nas je pričakal odlično pripravljen pohorski lonec, hladni napitki in majice, ki smo jih spet oblekli malo nenavadno (hrbtno stran smo imeli spredaj), da smo na skupinski fotografiji lahko prikazali tudi  napis pohoda. Pozdravili smo  kolesarje, ki so prejeli spominske medalje za uspešen kolesarski vzpon.

 

Planinci vsekakor najraje hodimo, zato smo po malici pot nadaljevali po gozdni poti do dela E6 transverzalne poti in se nato  po dokaj zaraščenem delu poti spustili do Cajnske vile in po cesti prispeli do našega drugega cilja pohoda – Paučkove partizanske bolnišnice Trška gora. Vodnica Marjeta nas je v  kratkem prispevku nagovorila ob letošnjem praznovanju 70. letnice osvoboditve in o pomenu Paučkovih bolnišnic pri oskrbi ranjencev tega področja v zadnjem letu Druge svetovne vojne. Po ogledu stavb in opreme bolnišnice smo pot nadaljevali v dolino do kmetije Plesnik, kamor smo prispeli  malo pred 18. uro.

 

Letošnji pohod je bil prava preizkušnja naše kondicije, vztrajnosti v vročem dnevu. Imeli smo dve pohodnici stari 12 let, posebna pohvala za prehojen celotni pohod velja naši Martini, ki je ob svoji psički Piki zmogla celoten pohod brez težav. Utrinke s pohoda sta tokrat bogato  v fotografijah ujela Danilo Goljat in Zdenko Čas. Vsi, ki smo se udeležili in prehodili pohod, smo poleg aktivno preživetega dneva dobili še lepe razglede z vrha in spoznali del poti, po kateri se običajno ne odpravimo sami.

                                

 

                                         Pripravila:  Marjeta Škorja

                                                             vodnica PD

Oglejte si tudi