Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
0°C
SOB.
12°C
2°C
Oceni objavo

3. mednarodni festival kulture in znanja starejših

Znanje, umetnost, lepota, gibanje in medgeneracijsko druženje bi lahko rekli za 3. mednarodni festival znanja in kulture starejših v Velenju.
Festival povezuje slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje in sorodne organizacije starejših iz drugih držav. Prireditev je organizirala Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje. V Sloveniji je 49 univerz za tretje življenjsko obdobje, ki jih obiskuje 21 tisoč ljudi.  

Gostiteljica in soorganizatorka festivala je bila tokrat Univerza za tretje življenjsko obdobje Velenje. Prvi festival je potekal v Škofji Loki, drugi v Novi Gorici, tokrat pa sta v Velenju sodelovali tudi sorodni univerzi iz Zagreba in Tuzle. Festival je bil izpeljan ob podpori Evropskega socialnega sklada in Ministrstva za javno upravo. Dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja.

Dogajalo se je v sredo, 15. aprila. Najavljenih je bilo več sto obiskovalcev, ki so tjakaj prišli že zjutraj iz celotne Slovenije. Svoje dosežke na področju izobraževanja in ustvarjanja v kulturi so predstavile slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje – Velenje, Ljubljana, Žalec, Murska Sobota in Slovenj Gradec.

Obiskovalci festivala in mimoidoči so bili deležni že tradicionalne dobrodošlice koncerta godbe na pihala velenjske univerze na ploščadi Doma kulture. Uradni del programa pa je potekal v dvorani Kulturnega doma Velenje.

Uvodni nagovor o znanju in ustvarjalnosti starejših je imela predsednica slovenskih univerz , dr. Ana Krajnc.

V nadaljevanju so predstavniki Murske Sobote prikazali gradove Pomurja, njihovo preteklost in razvojne zmožnosti.

V projektu Filmi govorijo je Ljubljana predstavila evropski film za dejavno staranje.

Soustvarjalci iz Žalca so prikazali preteklost hmelja in življenja deklet ''z jerbasi'', ki so se v bogato Savinjsko dolino primožile in tja prinesle svojo kulturo.

 

Za popestritev uradnega programa pa so poskrbeli Slovenjgradčani.

Predstavili so Koroško v programu z naslovom Med kulturo in izobraževanjem. Z bogatim koroškim naglasom sta ga spontano povezovala Milena in Jože Kadiš, oblečena v narodni noši. Nastop se je tako pričel s solo petjem povezovalke Milene vzdolž cele dvorane proti glavnemu odru s pesmijo 'Koroško dekle''. Nadaljevala ga je Liza v angleškem jeziku z bogatim slikovnim prikazom Koroške pokrajine. Sledili so ji nemško govoreči sošolci s ponudbo programov na U3ŽO SG. Ni pa lepšega kot zaključiti predstavo s pesmijo ''Ne, ničesar ne obžalujem'' od Edith Piaf. V francoščini jo je v solo izvedbi zapela Suzana Planšak. Tako je bil slovenjgraški nastop nagrajen z izrednim navdušenjem publike in z dolgim aplavzom.

Ob izteku prvega dela programa pa so zazveneli zvoki citer in glasbeni pozdrav krožka ''Pevk v skupini'' velenjske univerze.

Uradni del je zaokrožila predsednica U3ŽO Velenje s povabilom na popoldansko druženje in predstavitev Velenja kot ''mesto prijazno starejšim''.

Obiskovalci so lahko obiskali velenjski grad, Muzej premogovništva ter delavnice medgeneracijskega srečanja z naslovom ''Znaš, nauči drugega'' v svobodi učenja in povezovanja med generacijami. Festivalsko dogajanje v dvorani je spremljala tudi razstava fotografij Velenje, moje mesto, ki so jo pripravili slušatelji Univerze za tretje življenjsko obdobje Velenje.

Namen festivala je bil spodbujati dejavno starost, medgeneracijsko izobraževanje, saj je današnja družba sožitje vseh generacij. Festival je edinstven in daje posebno mesto raziskovanju in umetnosti starejših.

 

 Vtise je sestavila Zdenka Turičnik.

Oglejte si tudi