Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
13°C
1°C
Oceni objavo

Turizem in vrtec

Vzgojno varstveni zavod Slovenj Gradec že od samega začetka aktivno sodeluje v projektu Turistične zveze Slovenije in skupnosti slovenskih vrtcev » Z igro do prvih turističnih korakov«.

V šolskem letu 2011/21 je v projektu sodelovalo 20 oddelkov VVZ Slovenj Gradec. Vključenih je bilo šest oddelkov enote Maistrova, dva oddelka iz enote Podgorje, dva oddelka iz enote Celjska, pet oddelkov iz enote Šmartno, oddelek iz enote Mislinja, trije oddelki iz enote Legen in oddelek vrtca na Selah. Tema projekta je bila Ekologija. Projekt smo poimenovali Očistimo okolico našega vrtca.

 

Strokovni delavci vrtca smo vsebine vzgojnega dela naravnali na ekološke vsebine iz vsakdanjega življenja. Namen našega projekta je bil seznaniti in ozavestiti otroke, kako pomembno je ločevanje odpadkov, kaj lahko sami storimo za urejeno okolje in aktivno prispevamo k varovanju in ohranjanju naravnega okolja ter urejanju okolja, v katerem živimo. Vsak strokovni delavec si je zamislil svoj način dela, kako otrokom na njim zanimiv način predstaviti kaj lahko sami prispevamo za čisto okolje in lepšo prihodnost.

 

Z otroki smo ločevali odpadke, ustvarjali smo iz odpadnih materialov in iskali možnosti in poti kako lahko iz njih ustvarimo uporaben izdelek ali umetnino. Pri tem moram poudariti, da so bili otroci nosilci projekta, vzgojitelji pa smo jim stali ob strani in jih spodbujali.

 

Nastale so čudovite risbice, lutke, eko igrače, skupinske maske. Vsak neuporaben predmet, papir, se je  spremenil v nekaj novega, drugačnega. Otroci so s tem spoznavali, da lahko iz odpadnih materialov naredimo marsikaj, pri tem pa skrbimo tudi za okolje. Pridružili smo se čistilni akciji Očistimo Slovenijo. K dejavnostim smo aktivno vključevali starše in stare starše, sodelovali smo s Komunalnim podjetjem Slovenj Gradec, s podjetjem Dinos, Ekološkim društvom, zavodom Vista, in tiskarno Cerdonis. S skupinskimi maskami, izdelanimi iz odpadnih materialov smo se priključili pustni povorki v Slovenj Gradcu. V okviru tega projekta pa je izšla tudi knjiga EKO IGRAČE, v kateri so predstavljene didaktične igre izdelane iz odpadnih materialov. Naj jih naštejem le nekaj: Domine. Vtikanka ježek, Čebelice, Mikado, Spomin, Twister, Pikapolonica, Številčni stolp, Tombola... Otroci pa so spoznali tudi EKO deklamacijo in Eko himno.

 

Projekt je vsak strokovni delavec skupaj z otroki  v oddelku zaključil na svoj način. V okviru projekta so nastale zanimive razstave v garderobah vrtcev, v Knjižnici Ksaverja Meška v Slovenj Gradcu, MKC Slovenj Gradec in v prodajalnah. Z otroškimi izdelki smo popestrili in polepšali naštete prostore in z njimi navdušili obiskovalce.

 

Ob zaključku projekta Očistimo okolico našega vrtca je nastala tudi potujoča razstava, ki bo na ogled po vseh enotah vrtca VVZ Slovenj Gradec še sedaj v jesenskem času, saj bi utrip vrtca radi predstavili čim širši javnosti.

 

Z majhnimi koraki stopamo k doseganju velikih ciljev. Skrb za našo okolico naj postane skrb vseh nas, saj bomo s tem resnično poskrbeli za varovanje naše lepe narave.

 

Tanja Žvikart, dipl.vzg.predš.otrok

Oglejte si tudi