Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Tradicionalni slovenski zajtrk

V Vrtcu Slovenj Gradec se zavedamo, da je privzgajanje zdravih prehranskih navad najbolj učinkovito zgodaj v otroštvu, zato smo se leta 2011, ko je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje prvič pozvalo vrtce, šole in druge zavode za izobraževanje otrok k projektu »Tradicionalni slovenski zajtrk«, z veseljem odzvali.

Vse od takrat uspešno sodelujemo in letos smo  ga izvedli že tretjič. Ob tej priložnosti sta nas obiskala tudi župana obeh občin, g. Franc Šilak in g. Andrej Čas. V enoti Maistrova sta se pridružila otrokom pri zajtrku.

Glavni namen projekta je izobraževati in ozaveščati otroke, hkrati pa tudi širšo javnost, o pomenu zdravega zajtrka, v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil ter pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva.

Tradicionalni slovenski zajtrk je sestavljen iz črnega kruha, mleka, masla, medu in jabolka - vse domačega porekla.

Otroci vsa omenjena živila sprejmejo kot običajna in jih ne zavračajo, čeprav ima mogoče predvsem domače mleko, ki ga sicer niso vajeni, nekoliko specifičen okus.  

Ob tej priložnosti je Čebelarska zveza Slovenj Gradec in Mislinja donirala celotno količino medu, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

V projektu sodelujejo tako rekoč vsi zaposleni in vsak po svoje prispeva k kvalitetni izvedbi. Strokovni delavci  izvajajo vzgojno izobraževalne dejavnosti in aktivnosti, ki pomagajo uresničiti cilje in namen projekta.

V vrtcu Slovenj Gradec tudi sicer namenjamo veliko pozornosti zdravemu načinu prehranjevanja in sledimo smernicam za pestro in uravnoteženo prehrano. Trudimo in prizadevamo si, da bi se na naših krožnikih čim pogosteje znašla domača, ekološko pridelana hrana z bližnjih kmetij.

 

 

Gordana Konečnik, pom. ravnateljice

 

Oglejte si tudi