Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
2°C
JUTRI
13°C
-1°C
Oceni objavo

Študenti iz Avstrije gostovali na VŠTP

V mesecu februarju so na Visoki šoli za tehnologijo polimerov v okviru projekta Factory Labs potekale izmenjave študentov z višjo strokovno šolo HTL v Wolfsbergu.
Projekt »Factory Labs« je financiran v okviru Evropskega teritorialnega sodelovanja, Operativnega programa Slovenija-Avstrija 2007-2013,njegov glavni cilj pa je bil na obeh institucijah ustanoviti „učno-izvedbena laboratorija“, tako imenovana Factory Labs. Tako je na vsaki instituciji nastal po en laboratorij, opremljen z ustrezno opremo. Laboratorija sta namenjena izključno izobraževanju, širjenju in prenosu znanja in izkušenj, v njiju pa bodo lahko dijaki / študentje ter posredno tudi podjetja izvajali različne raziskovalne metode in postopke. Visoka šola za tehnologijo polimerov je v okviru projekta opremila laboratorij za ocenjevanje življenjskega cikla (LCA), trajnostnega razvoja ter energetske učinkovitosti.

 

V okviru projekta je tako Slovenj Gradec v mesecu fabruarju obiskalo tudi okoli sto avstrijskih študentov. Po uvodni predstavitvi, kjer jim je dekanica, dr. Silva Roncelli Vaupot, predstavila visoko šolo in njeno delovanje, Mihela Kanop pa cilje projekta, so se študenti razdelili v skupine in odpravili na delo v laboratorije, kjer so sodelavci VŠTP zanje pripravili več različnih vaj in eksperimentalnih predstavitev.

 

Med drugim so študenti spoznali proces fotopolimerizacije, ki se izvaja s pomočjo UV komore, in programsko opremo za izvedbo analize življenjskega cikla, ki se prične s surovino in zaključi, ko se le-ta odvrže ali reciklira. Omenjena programska oprema ocenjuje vpliv izbranega izdelka na okolje in služi ugotavljanju, kateri produkti bolj oziroma manj obremenjujejo okolje. S pomočjo granulatorja so študenti pripravili granule, ki so jih kasneje uporabili na brizgalnem stroju in izbrizgali konkretne polimerne izdelke.

 

Spoznali in preizkusili so tudi preostalo opremo, ki jo je VŠTP kupila v okviru projekta Factory Labs, kot na primer magnetna in mehanska mešala, analizator vlage, digestorij, ki se uporablja za odsesavanje hlapljivih komponent, respirometer, ki se uporablja za določanje različnih plinov (O2, CO2, CH4,H2S), kompostnike za simulacijo procesa biorazgradnje, in druge.

Oglejte si tudi