Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

INTIMNOST V STAROSTI

Predstave o intimnosti v poznih letih so običajno nenavadne, razmišljanju o njej pa se pogosto izogibamo. Dejstvo je,  da o spolnosti v starostnem obdobju vemo zelo malo,  navadno imamo o njej  stereotipna prepričanja, da je samo misel na spolnost v starosti nekaj neprimernega in  sramotnega.   Spolnost in intimnost  je  del človekove osebnosti v smislu  doživljanja  sebe in drugih, ne oziraje se na starost,  je pozitivno gonilo, vendar le, če je povezano  s  pozitivnimi  čustvi,  veseljem  in  zadovoljstvom.

 

Visoka šola za zdravstvene vede Slovenj Gradec (VŠZV SG) – koordinatorica zaključuje   mednarodni evropski projekt z naslovom »Health and Social Care Promotion Materials That Focus on Intimacy and Sexuality in the Third Age - IntimAge«. Projekt smo izvajali  skupaj z raziskovalci in sodelavci VŠZV  ter mednarodnimi partnerji v okviru razpisa Evropske komisije Erasmus+; KA2. Cooperation and Innovation for Good Practice akcije Strategic Partnerships. V Projekt je bilo  ki vključenih  8 partnerjev iz 7 držav: Visoka šola za zadravstvene vede Slovenj Gradec, Slovenija koordinatorica projekta; Integra Institut, Institut za razvoj človeških virov, Slovenija;  E-C-C Verein für interdisziplinäre Bildung und Beratung, Avstrija; National University of Ireland Galway, Irska; The University of Sheffield, Velika Britanija; Università delle LiberEtà del Fvg, Italija;Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο, Grčija in Friedrich-Alexander Universität Erlangen Nürnberg, iz Nemčije.

 

Zaključni sestanek projekta pogodbenih partneric Erasmus+ je potekal na Dunaju, in sicer od srede 22. 6. 2016 do petka 24. 6. 2016. Na njem sta Visoko šolo za zdravstvene vede zastopali dekanica izr. prof. dr. Danica Železnik in Erasmus koordinatorica Anja Antić.

 

Na sestanku so partnerice povzele vsa dogajanja okoli projekta v zadnjih dveh letih. Dogovorile so se o zadnjih podrobnostih glede izvedbe projekta in njegove diseminacije,  določile zaključne roke in se pogovarjale o morebitnem nadaljnjem sodelovanju.

 

Zaključen projekt  IntimAge se ponaša s štirimi moduli : Spolnost v tretjem življenjskem obdobju (modul1); Razmerja in intimnost (modul 2); Dolgotrajna nega (modul3) in Profesionalna praksa: Etika in nega (modul4), ki jih bomo tako v slovenskem, kakor angleškem jeziku objavili v monografijah, prav tako pa jih bomo predstavili visokošolskim učiteljem, študentom zdravstvenih ved in uporabnikom domov za starejše občane. Rezultati projekta bodo predstavljeni tudi zainteresirani javnosti.

 

Verjamemo, da bodo rezultati projekta pomembno pripomogli k ozaveščanju pomena intimnosti v starosti kakor tudi o pomenu specifičnega  znanja vseh , ki profesionalno vstopajo v prostor starostnika.

Oglejte si tudi