Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
0°C
JUTRI
10°C
-2°C
Oceni objavo

Dobili smo piramido profesionalnih vrednot študentov zdravstvenih ved Slovenije

V petek, 3. junija 2016, se je v Mladinskem kulturnem centru v Slovenj Gradcu odvila že 8. študentska konferenca zdravstvenih ved, katere letošnji organizator je bila Visoka šola za zdravstvene vede Slovenj Gradec. Sodelujoče visokošolske institucije so bile kot vsako leto Fakulteta za zdravstvene vede Univerze v Mariboru, Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem, Fakulteta za zdravstvo Jesenice, Fakulteta za zdravstvene vede Novo mesto, Alma Mater Europaea - Evropski center Maribor in Visoka zdravstvena šola v Celju. Žal je svoje sodelovanje tik pred konferenco odpovedala Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani. Ob pokroviteljih Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije in Društvu medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koroške je častno pokroviteljstvo konference prevzela Mestna občina Slovenj Gradec.

 

Tokratna konferenca je bila poimenovana Profesionalne vrednote skozi prizmo študentov zdravstvenih ved in je potekala nekoliko drugače kot dosedanje študentske konference. Študenti vseh 7 zdravstvenih fakultet in visokih šol Slovenije so pripravili svojo raziskavo o profesionalnih vrednotah študentov zdravstvenih ved ter svojo lastno piramido najpomembnejših profesionalnih vrednot, ki so jo predstavili na konferenci. Delo je potekalo pod budnim očesom mentorjev, ki so študente usmerjali tekom raziskovalnega dela.

 

8. študentsko konferenco je otvorila dekanica Visoke šole za zdravstvene vede Slovenj Gradec, izr. prof. dr. Danica Železnik, ki je v svojem govoru izpostavila, da v današnji družbi prihaja do prevrednotenja vrednot na vseh področjih, čeprav se na področju zdravstva temeljne vrednote niso bistveno spremenile. Dekaničine besede je podprl tudi predsednik študentskega sveta VŠZV SG, Peter Kovač, ki je poudaril pomen tovrstnih druženj za študente zdravstvenih ved. Sledila sta pozdravna nagovora ga. Monike Ažman, predsednice Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije ter mag. Ksandija Javornika, podžupana Mestne občine Slovenj Gradec. Predstavitve raziskav in piramid študentov fakultet in visokih šol so bile različne in pričakovati je bilo veliko burno razpravo v delavnicah, ki so sledile po kosilu.

 

V drugem delu konference so študenti v mešanih skupinah s predstavniki vseh 7 prisotnih zdravstvenih fakultet/visokih šol razmišljali o nastanku ene skupne piramide profesionalnih vrednot in ob koncu delavnice sprejeli kompromis. Študenti so se tako na koncu odločili, da je najpomembnejša in temeljna profesionalna vrednota študentov zdravstvenih ved ZNANJE in ODGOVORNOST. Sledita ji strokovnost, kakovost in varnost, empatija, skrb in avtonomija. Kot zadnji so študenti izbrali še sodelovanje in timsko delo ter vseživljenjsko učenje.

 

Ob koncu konference se je dekanica zahvalila vsem študentom in visokošolskim učiteljem za trdo delo, kreativnost in inovativnost ter predala ključ organizatorju naslednje študentske konference, Fakulteti za zdravstvo Jesenice.

izr. prof. dr. Danica Železnik in Maja Kitano

Oglejte si tudi