Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

V občini Slovenj Gradec dva nova inženirja lesarstva

Kljub slabemu stanju lesne panoge na Koroškem, se mladi še vedno odločajo za šolanje v tej smeri. Na Lesarsko šolo v Mariboru, Višjo strokovno šolo se vsako leto vpiše kar nekaj bodočih študentov lesarstva in oblikovanja materialov - les. Korošci so na šoli znani kot pridni in zagnani študenti. Dva izmed njih sta ravnokar diplomirala. Upam, da bosta z novo pridobljenim znanjem konkurenčna na trgu dela.
V petek, 24. oktobra, je na Lesarski šoli v Mariboru, Višji strokovni šoli, pet študentov zagovarjalo svoja diplomska dela, od tega štirje v programu Lesarstvo in en v programu Oblikovanje materialov – les. Med diplomanti programa Lesarstvo sta svoj študij uspešno končala Alen Glinšek iz Slovenj Gradca in Tomaž Hartman z Legna pri Slovenj Gradcu. Obema za uspešno končan študij iskreno čestitamo.

Na Lesarsko šolo, Višjo strokovno šolo, se je v štirinajstih letih njenega uspešnega delovanja vpisalo kar lepo število rednih in izrednih študentov s Koroške. Do sedaj jih je na programih Lesarstvo in Oblikovanje materialov diplomiralo 50.

Lesarska šola Maribor ima dolgoletno tradicijo. Nova moderna zgradba je locirana na meji med Mariborom in Limbušem. Izobraževalni programi se vertikalno nadgrajujejo – od obdelovalca lesa, mizarja, lesarskega tehnika do inženirja lesarstva in oblikovanja materialov. V šolskem letu 2014/15 se je vpisala tudi prva generacija gozdarjev in gozdarskih tehnikov, kar je ponudbo šole še dodatno obogatilo.

Višja strokovna šola je prijazna šola, saj se predavatelji, inštruktorji, laboranti ter ostali zaposleni skupaj s študenti trudimo za doseganje čim višjih standardov. Pri nas študenti niso le številke, ampak ljudje z imenom in priimkom, s svojimi idejami, željami in tudi težavami. Za ene ali druge poskušamo skupaj poiskati najboljše rešitve.

Poleg rednega izobraževalnega programa letno izvedemo tudi od tri do pet projektov, pri katerih lahko študenti svoje strokovno znanje uporabijo v praksi. V zadnjih letih so bili izpeljani naslednji odmevni projekti: ureditev in vodenje po gozdni učni poti v neposredni bližini šole, sodelovanje z Višjo strokovno šolo Sežana pri oživljanju kulturne dediščine najzahodnejše slovenske vasi Robidišče nad Kobaridom ter restavriranje starih vhodnih vrat glasbene šole, kulturnega doma in občinske stavbe v občini Ruše. Kot zadnji je bil v juniju izveden mednarodni Erasmus projekt SUMMER SCHOOL 2014 z naslovom Sustainable design: Metamorphosis in wood (Trajnostno oblikovanje: Metamorfoza v lesu). Projekt je potekal dva tedna, udeležilo pa se ga je trideset študentov iz petih držav. Za tekoče študijsko leto upamo tudi na sodelovanje znotraj občine Slovenj Gradec.

Za v bodoče upamo, da se bo kljub krizi v lesnopredelovalni panogi na Koroškem na Višjo strokovno šolo zopet vpisalo več bodočih študentov, saj so študenti s Koroške pri nas znani kot zelo dobri študenti. Verjamemo, da bo v prihodnosti v zaposlovanju ponovno več poudarka na praktičnih spretnostih in na strokovni izobrazbi. 

Metoda Vranjek, univ. dipl. inž. les.

predavateljica VSŠ, Lesarka šola Maribor

Oglejte si tudi