Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
11°C
-1°C
Oceni objavo

Za ohranitev mokrišča pod Uršljo

Dijaki Šolskega centra Slovenj Gradec sodelovali v projektu Wetman

V zadnjih majskih in prvih junijskih dneh mladina večinoma že zaključuje svoje vsakoletne šolske obveznosti in razmišlja o zasluženih počitnicah, v šoli pa so na programu tudi še nekatere bolj sproščujoče dejavnosti. V okviru aktivnosti s področja naravoslovja je v mesecu maju skupina dijakov Srednje šole Slovenj Gradec in Muta sodelovala pri  delih na vzdrževanju mokrišča na Vrhah, kjer se že tretje leto odvijajo aktivnosti po programu Wetman, katerega cilj je ohranjanje in upravljanje sladkovodnih mokrišč v Sloveniji, obnova in izboljšanje stanja šestih slovenskih mokrišč, ki so opredeljena tudi kot območja Natura 2000. To so Pohorska barja, Zelenci, Mura-Petišovci, Planik, Vrhe in Gornji kal. Mokrišča so eden najbolj ogroženih habitatov tudi v Sloveniji, hkrati pa nosilci ekosistemskih, kulturnih, turističnih in estetskih »uslug« tako za naravo kot človeka. Cilji celotnega projekta so zato usmerjeni k izboljšanju oz. vzpostavitvi ugodnega stanja ohranjanosti desetih evropsko ogroženih vrst ter šestih mokriščnih habitatnih tipov, ki se pojavljajo na teh območjih. Aktivnosti programa Wetman na Vrhah so namenjene ohranjanju močno ogrožene močvirske orhideje Loeselove grezovke. Med ogroženimi rastlinami tu najdemo še širokolistni munec, orhidejo navadno močvirnico, pisano preslico ter nekaj vrst šašev.

Dijakom so bili predstavljeni naravovarstvena in gozdarska stroka, pomen ohranjanja mokrišč v Sloveniji ter aktivnosti projekta Wetman. Prav tako so dijaki pomagali tudi pri odstranjevanju lesne zarasti in sečnih ostankov ter tako tudi sami prispevali k ohranitvi mokrišča pod obronkih Uršlje gore.

(Vir in več informacij o projektu Wetman: http://www.wetman.si/o-projektu/projekt-wetman)

Dve skupini dijakov Gimnazije Slovenj Gradec pa sta konec meseca maja in v juniju sodelovali pri ponovni ureditvi okolice kolesarske poti pod Rahtelom, kjer je bilo zaradi posledic žleda potrebno posekati večje količine poškodovanega drevja. Po opravljeni sečnji in spravilu lesa smo se z vodstvom šole dogovorili za sodelovanje. Dijaki so ob poti odstranjevali vejevje in ga pripravljali za odvoz ter tako pripravili površine ob kolesarski stezi za ponovno ureditev zelenic in urejeni videz kraja. Zaključna dela pri  ureditvi gozdov na pobočju Rahtela pa bodo opravili še delavci Gozdnega gospodarstva Slovenj Gradec, Zavoda za gozdove in člani Turističnega društva Slovenj Gradec.

Letos mineva tudi deseto leto od ureditve pohodniške poti na Rahtelov vrh, zato bo potrebno kar nekaj dela in sredstev nameniti tudi vzdrževanju in ureditvi te, med ljubitelji narave, izredno priljubljene poti v neposredni bližini našega mesta.

 

Peter Cesar 


Oglejte si tudi