Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
0°C
SOB.
17°C
1°C
Oceni objavo

SODELOVANJE ŠOLE IN GOSPODARSTVA NA KOROŠKO PRIPELJALO PROGRAM LESARSKEGA TEHNIKA

Lesnoobdelovalna industrija ima na Koroškem dolgoletno tradicijo, kar je seveda povezano z zelo bogato naravno dobrino Koroške - z lesom. Prav velikost regije, geografska raznolikost in naravna dobrina, kot je les, kliče po nadaljnjem razvoju lesno-predelovalne dejavnosti in prav kvalitetni strokovni kadri so pogoj za trajnostni razvoj.

Po besedah ravnatelja Srednje šole Slovenj Gradec in Muta g. Bernarda Kresnika so na šoli k dejavnemu načrtovanju in uvedbi novega izobraževalnega programa s področja lesarstva pripomogli mnogi dejavniki: načrtovanje lesnopredelovalnega centra, vzpostavitev več proizvodnih inkubatorjev za mlada lesnopredelovalna podjetja, razširitev proizvodnje obstoječim podjetjem pri predelavi lesa ter vzpostavitvi biomasnega logističnega centra na Koroškem. Prav te pridobitve bodo ponujale potrebo po strokovno usposobljenih kadrih z znanjem s področja lesarstva, torej bo uvedba programa lesarski tehnik (28 razpisnih mest) v prihodnje v koroški regiji nujno potrebna oziroma zelo dobrodošla. Sama regijska pokritost tega programa po Sloveniji kaže na primanjkljaj tovrstnega kadra prav na Koroškem, tudi zanimanje osnovnošolcev za ta poklic se na Koroškem povečuje, kar kaže porast vpisa v programa mizar in obdelovalec lesa (v dveh letih kar za več kot tretjino).

Ravnatelj je tudi prepričan, da bo dosedanje že izjemno uspešno sodelovanje z Območno obrtno-podjetniško zbornico, Gospodarsko zbornico Slovenije, Regionalno razvojno agencijo za Koroško in z ostalimi subjekti v gospodarstvu, tudi v prihodnje obrodilo sadove. Prav sinergija šolstva in gospodarstva lahko zagotovi uspešno prilagajanje izobraževalnih programov razvojnim potrebam na vseh področjih dela. V elaboratu, ki so ga na šoli pripravljali dve leti in ga uspešno predstavili Ministrstvu za izobraževanje, so tudi pisne podpore podjetij, ki s tem tudi zagotavljajo učna mesta za praktično usposabljanje, nekatera pa tudi štipendije za dijake v novem programu.

Srednja šola Slovenj Gradec in Muta je pomembna srednješolska izobraževalna institucija (z bogato več kot 60-letno tradicijo srednjega šolstva v Mislinjski in Dravski dolini), ki vzgaja in izobražuje dijake koroške regije in tudi širše. Poslanstvo izobraževanja izvajamo v sedmih programskih področjih na dveh lokacijah, in sicer področja ekonomije, trgovine, gostinstva, lesarstva in turizma izvajamo na lokaciji Slovenj Gradec, področji predšolska vzgoje in okoljevarstva pa na lokaciji Muta.

Oglejte si tudi