Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
10°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Nasad jablan tudi ob šoli v Šmiklavžu

Na OŠ Podgorje pri Slovenj Gradcu smo v lanskem letu začeli s pospešenimi dejavnostmi sajenja šolskih sadovnjakov. O tem smo se že dlje časa pogovarjali tudi z g. Jožetom Santnerjem. Sicer smo načrtovali nadaljevanje sajenja jeseni, vendar je bila želja po nadaljevanju premočna. Tokrat smo sadili jablane, kostanj na podružnični šoli Šmiklavž.
Jutro v marcu brez meglic. Malce hladno. Močna svetloba sonca daje vtis višje temperature, kot kaže termometer. Zbiramo se pred šolo na Vodrižu 8. Iz šole pride vodja šole Angela Vošner. Lepo nas pozdravi in pove, da pridejo učenci malo kasneje. Hitro se organiziramo. Učiteljica Alenka Požarnik prinese količke, ki jih je pripravil njen mož Maks Požarnik. Določitev lokacije, meter, vrvica in količki so že na svojem mestu. Do desetih imamo še nekaj časa. Začnemo kopati. Ne gre ravno hitro. Teren je zbit. V zemlji najdemo stare gradbene usedline in tudi nekaj premoga. V šoli završi. Otroci malicajo. Na parkirišče prispe avto. Prihaja g. Jože Santner. Ob pogledu na začetek akcije se razveseli. V šoli se zvok spremeni. Na dvorišče in na travnik prihajajo učenci in učiteljice. Pripeljeta se še dva avtomobila. Vsem skupaj se pridružita še hišnik Tone Šurc in učitelj Toni Drevenšek.

Takšen je bil začetek naravoslovnega dne  »Sajenje jablan, kostanja in zelišč« na podružnični šoli Šmiklavž. Enajst sadilnih jam smo s skupnimi močmi skopali in tukaj je bil že najlepši del opravila. Z učenci, dedki in delavci šole smo pod skrbnim mentorstvom g. Jožeta Santnerja začeli s sajenjem jablan. Jablane, ki so morale nekaj časa počakati na vrtu učiteljice Andreje Polc, so bile že pripravljene ob steni šole. Deset odpornih in nekaj starih sort je dobilo za svojo rast najbolj sončen del travnika pred šolo. Med sajenjem nas je presenetil z obiskom predsednik vaške skupnosti Šmiklavž, Jože Mirkac. Veseli smo bili njegovih spodbudnih besed. Delo je potekalo zelo usklajeno. Na drugi strani igrišča, nasproti kostanju, ki smo ga posadili v jeseni, smo posadili še drugi kostanj. Ko bosta cvetela, bosta opraševala drug drugega. Jabolka bomo dočakali hitro, kajti za začetek smo posadili jablane na šibki podlagi, medtem ko bo treba na prve plodove kostanja počakati malo dlje. Na koncu je bilo vse posajeno, pognojeno, zalito in lepo pograbljeno. Vse v vrsti, enako oddaljeno, prav lepo za pogledati. Dan dejavnosti je uspel in zaključili smo ob predvidenem času.

Naše aktivnosti na tem področju pa se zagotovo še niso zaključile. Že zjutraj, ko smo določevali mesta jablan, so dedki učencev, Milan Kuzman, Franc Merzdovnik in Marjan Ramšak, predlagali, da za jablanami posadimo še špalir hrušk. Odlično, hvala za to idejo. Že danes se veselim ponovnega druženja ob širjenju šolskega učnega sadovnjaka. Za čudovit dan se še enkrat zahvaljujem vsem sodelujočim.

mag. Aljoša Lavrinšek, ravnatelj

Oglejte si tudi