Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

EKO VRT NA OŠ ŠMARTNO PRI SLOVENJ GRADCU

V Šmartnem smo ponosni na nagrajeni eko vrt.
November je čas sajenja sadnega drevja in ta čas smo izkoristili tudi na naši šoli. V kotičku eko vrta smo našli prostor za štiri jablane, v bližini pa še za češnjo in domači češplji. S tem smo zaokrožili načrtovane aktivnosti.

Lansko jesen smo v športnem delu šolske okolice zasadili nekaj jablan kot učni sadovnjak, letos pa dopolnili še projekt  šolskega eko vrta, ki je zaživel spomladi. Zdaj poleg zelenjavnega in zeliščnega dela vsebuje še sadni del. Poleg tega je skupina učencev predmetne stopnje zasnovala  »hotel za žuželke« in ga umestila v vrt. 

Dogodka so se udeležili: vodstvo šole, mentor učnega sadovnjaka Jože Santner, eko predstavniki vseh oddelkov in skupina učencev, ki je že sodelovala pri obrezovanju sadnega drevja. Sledila sta kratek kulturni program in zasaditev drevja.

Poraja se vprašanje, zakaj vse to počnemo. Predvsem zaradi otrok, saj življenje zahteva konkretna dejanja. O prihodnosti ne moremo le govoriti. Vrt je »sodoben« učni in vzgojni pripomoček. 

KAKO SE JE ZAČELO?

V šolskem letu 2010/11 je z Inštituta za trajnostni razvoj (ITR) prišla pobuda za obisk seminarja o vzpostavitvi šolskega eko vrta. Po nekajkratnih seminarjih se nam je zdela ideja vedno bolj zanimiva in tudi izvedljiva.

V jeseni 2011 sva se z gospodom ravnateljem dogovorila, da bomo z deli pričeli v spomladanskem času. Ko smo izbrali primeren prostor, je sodelavka Alojzija Radoševič narisala načrt. Spomladi so se pričela zemeljska gradbena dela (gradbeno podjetje), za vse ostalo smo morali poprijeti sami (hišnik, učenci, zunanji sodelavci in jaz kot mentor).

Po napornem delu je sledil najlepši del. Začeli smo s sajenjem po vnaprej pripravljenem načrtu. Učenci so na vrt prihajali z veseljem in to mi je vlivalo največ moči. Že junija pa smo pobirali prve sadove. 

KAKŠEN JE NAŠ VRT?

Oblika vrta je malo drugačna, kot smo jih vajeni. Nekoga spominja na drevo, drugega na ključavnico.

Vrt je zasnovan kot zelenjavni vrt z zelišči in sadnim drevjem (jablane, češplje, češnja) ter jagodičevjem (ribez, kosmulja, josta, sibirska borovnica, goji jagode, maline in robide).

                                                                                                   

Renate Bašek, mentorica eko vrta 

Oglejte si tudi