Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Dan zdravja na Drugi OŠ Slovenj Gradec

Druga OŠ Slovenj Gradec spada v Slovensko mrežo Zdravih šol in naše osnovno vodilo je izboljšati in promovirati zdravje v šolskem okolju ter ustvariti ustrezne pogoje za ustvarjalno delo in osebnostni razvoj učencev in učiteljev. Zavedamo se, da otroci preživijo velik del svojega časa v šoli, zato toliko pozorneje načrtujemo in usmerjamo izbiro dejavnosti, s pomočjo katerih prispevamo k oblikovanju otrokovih osnovnih vrednot glede prehrane, gibanja, odnosa do sebe, do soljudi in narave.
Dejavnosti, povezane z zdravjem, uresničujemo pri učnih urah, interesnih dejavnostih, v šolah v naravi, pri dnevih dejavnosti, ob svetovnih dnevih …

Tako smo 7. aprila obeležili svetovni dan zdravja, ki je bil letos namenjen sladkorni bolezni in na ta dan izvedli FIT HOJO pod sloganom VAŠ KORAK ZA ČISTEJŠI ZRAK ter prišli vsi v šolo peš ali z nemotoriziranim prevoznim sredstvom.

Prav tako smo 9. aprila za učence naše šole organizirali delavnice, v katerih so učenci razvijali in povečali zavedanje o porastu sladkorne bolezni, njenih posledicah  ter pomenu aktivnega življenjskega sloga, ki vključuje redno gibanje, zdravo prehrano in skrb za telesno težo.

Pogovarjali smo se o čustvih, reševanju problemov, postavljanju realnih ciljev, medsebojnih odnosih in samozavesti.  Učencem smo ponudili izbire, ki jim bodo v pomoč pri obvladovanju stresa in asertivnem ravnanju. Spoznali so, da dobra samopodoba pomaga pri izbiri boljših oblik vedenja in deluje kot zaščita telesnega in duševnega zdravja. Dobro duševno zdravje ima velik vpliv na pravilno presnovo sladkorja v telesu.

V mestnem jedru smo sodelovali z ureditvijo stojnice na temo Zakladi Druge OŠ Slovenj Gradec  in se ob 11.00 skupaj z učenci in starši udeležili hoje po mestnih poteh za zdravje in smeh.

Istočasno  smo na ta dan občanom MO Slovenj Gradec v sodelovanju z drugimi institucijami omogočili preveriti vrednosti svojega krvnega tlaka in krvnega sladkorja, pridobili so lahko informacije glede preventive rakastih obolenj, se sprehodili skozi model debelega črevesa in se naučili osnov temeljnih postopkov oživljanja.

V tednu zdravja pa so lahko preizkusili svojo fizično pripravljenost na testu hoje in se udeležili predavanja na aktualno temo dneva zdravja o ledvicah in sladkorni bolezni. Vse omenjene dejavnosti so različni strokovnjaki izvajali v Športni dvorani Vinka Cajnka in v avli naše šole.

Obenem smo se že nekaj časa  pripravljali na še en velik dogodek. Vse šolsko leto je skupaj z Mestno občino Slovenj Gradec potekala izgradnja učnega centra vrtnarstva in čebelarstva pri šoli. Na ta dan smo se odločili, da bomo šolski vrt tudi uradno otvorili. Slovesnosti ob tem dogodku so se udeležili učenci prve triade in njihovi starši. Župan g. Andrej Čas in ravnateljica ga. Nada Duler sta slovesno predala namenu učni center in čebelnjak. Dogajanje so s svojim programom popestrili najmlajši učenci, še posebej so nas navdušili člani folklorne skupine.

Vsi učenci šole si bodo na šolskem vrtu nabirali znanje o rastlinah in vrtnarjenju, veliko zanimivega iz življenja čebel pa bodo spoznavali ob šolskem čebelnjaku.

Da smo dejavnosti lahko uspešno izvedli, smo se s sistematičnim pristopom povezali z drugimi institucijami na lokalni ravni, s katerimi smo načrtovali vsebine in vrednotili rezultate našega dela. Tako smo sodelovali s plesno skupino Maje, Šolskim centrom Slovenj Gradec, Srednjo gostinsko šolo, z zaposlenimi v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec, ki so k sodelovanju povabili še dijake Srednje zdravstvene šole ter študente medicine. Pri otovoritvi učnega centra vrtnarstva in čebelarstva je bil ves čas naš najzvestejši sodelavec in hkrati somentor čebelarskega krožka g. Janez Bauer, član Čebelarskega društva Slovenj Gradec-Mislinja.

Vsem sodelujočim se še enkrat najlepše zahvaljujemo.

 

Nives Kodrun, vodja Zdrave šole

Katja Uršič, vodja projekta FIT Slovenja

Olga Bauer, mentorica čebelarskega krožka

Oglejte si tudi