Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Dijaki turistične usmeritve poživili jedro mesta Slovenj Gradec

Dijaki 4. letnika programa gastronomija in turizem iz Srednje šole Slovenj Gradec in Muta so v četrtek, 26. septembra 2013, organizirali javno prireditev na Trgu svobode v Slovenj Gradcu v okviru praznovanja svetovnega dneva turizma, ki letos poteka na temo varovanja voda. Ta prireditev je že tradicionalna, saj mentorica Olga Jeznik že peto leto zapored vzpodbuja dijake, da pridobijo praktične izkušnje v turističnih veščinah, javnem nastopanju v medijih, trženju turističnih produktov, animiranju in turističnem vodenju obiskovalcev po mestnih ulicah Slovenj Gradca.
Dijaki so v okviru projekta prevzeli posamezne vloge in naloge, ki so potrebne za izvedbo projekta. Vodja je spoznavala organizacijske naloge v zvezi s povezovanjem s TIC Slovenj Gradec, prijavo javne prireditve, ureditvijo prireditvenega prostora, preskrbo naročenega materiala pa tudi s koordinacijo dela in obveznosti svojih sošolcev. Tri zelo zgovorna dekleta so prevedla letošnje sporočilo Svetovne turistične ogranizacije, pripravila zloženko na to temo, na osnovnih šolah predstavila poslanstvo tega dne in seznanila učence o pomenu turizma v našem okolju. Poslušalce Koroškega radia so dan poprej nagovorila v enourni oddaji Sredina sredica ter na prizorišču skrbela za informiranje obiskovalcev o poteku turističnega vodenja. Presenetila jih ni niti snemalna ekipa Koroške televizije, saj so pogumno nastopila pred kamero. Glasna glasba, predvsem pa gostoljubni organizatorji so kar vabili obiskovalce in dogodek je dosegel vrhunec ob sončnem poldnevu.

Turistična tržnica na stojnicah je bila izredno dobro obiskana, saj je bila tam od 10.00 do 14.30  nepopisna gneča. Učencem osnovnih šol iz Mislinje, Dravograda in  Slovenj Gradca  ter srednješolcem so dijaki v vlogi tržnikov pojasnjevali vsebino pripravljenih primerov izletov, ki so jih pripravili v okviru svojih projektnih nalog. Seveda so dosledno preverili, da je izlet možno izvesti in pripravili tudi ugodne pavšalne cene. Zanimivosti smo podkrepili tudi s kvizi in anketami ter animacijskimi igrami, ki so bile obiskovalcem še posebej všeč.

Najbolj pa smo poživili mestni utrip dijaki v vlogi turističnih vodnikov, saj so se kolone obiskovalcev kar vile za pisanimi zastavicami. Dijaki so ponudili obiskovalcem različne trase vodenja s polurnimi ali urnimi ogledi mestnih znamenitosti. Pri tem so vsebino vodenja prilagajali različnim starostnim skupinam - od tretješolcev do srednješolcev, osebam srednjih let ali upokojencem. Letos so presegli pričakovanja, saj je pet vodnikov popeljalo 18 različnih skupin oziroma okrog 230 oseb, predvsem osnovnošolcev in srednješolcev. Kar nekaj pa je bilo naključnih obiskovalcev, ki so se priključili sprehodu po mestnih ulicah.

Dijaki 4. letnika turistične usmeritve se zahvaljujejo vsem obiskovalcem. Še najbolj so jih navdušili osnovnošolci, ki so z izrednim zanimanjem poslušali različne zgodbe in razlago vodnikov. Ponosni so na tako dobro sodelovanje naše Srednje šole Slovenj Gradec in Muta z lokalnimi osnovnimi šolami. Prepričani so, da smo spoznali, da so po štirih letih šolanja vešči svojega poklica in se ne bojijo izpostavljanja v javnosti. To pa so veščine, ki dandanes koristijo v vsakem poklicu.

 

Olga Jeznik, mentorica projekta

Oglejte si tudi