Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Revija športnih pasem psov

6. septembra 2014 je v organizaciji Kinološkega društva Slovenj Gradec, potekala revijalna prireditev na idiličnem prostoru slovenjegraškega letališča. Predstavilo se je veliko različnih psov in kljub slabemu vremenu je bila celotna prireditev uspešno izpeljana.
Na revijo športnih psov smo privabili tako vzreditelje kot tudi ljubitelje štirinožnih prijateljev iz cele Slovenije. Vsem nastopajočim smo omogočili brezplačno predstavitev njihovih psov in vzreje. Imeli so enkratno priložnost, da se predstavijo pred širšo javnostjo na kinološki prireditvi. Res, preživeli smo prečudovito kinološko obarvano soboto.

 

Skoraj vse FCI skupine so bile številčno dobro zastopane in tako si je bilo mogoče na enem mestu ogledati različne predstavnike FCI skupin. Predstavilo se je 25 različnih pasem, od tega skupaj 65 psov.

Vzreditelji so v zato pripravljenem krogu predstavili svojo psarno in vzrejo. S kužki so odtekli krog ali dva in tako obiskovalcem prikazali vrline njihovih psov, vzreje in pasme. Celotno dogajanje je potekalo v sproščenem vzdušju, saj ni bilo nobenega tekmovanja oz. ocenjevanja. Tako vodniki kot njihovi kužki smo na prizorišču neizmerno uživali, obiskovalci pa izvedeli veliko koristnih informacij o posamezni pasmi, saj smo za vsako predstavljeno pasmo predstavili tudi njene ključne karakteristike, lastnosti in posebnosti.

Na prireditvi smo lahko videli tudi ostale različne dejavnosti psov. Na naše povabilo in po dogovoru z, žal, pokojnim g. Marcelom Vodovnikom, se je predstavilo Športno kinološko društvo CELEIA in prikazalo ples s psom, španski ples, Rally obedience, igro pes in frizbi. Vse izvedene vaje so bile prava mojstrovina in paša za oči. Prav tako so obiskovalci lahko v živo spremljali urejanje kužka za razstavo – grooming.

Številčno najbolj zastopana je bila pasma Kraški ovčar, druga najbolje zastopana pasma pa je bil Bernski planšarski pes. Ravno slednji so prikazali pravo atrakcijo za obiskovalce in vse ljubitelje teh čudovitih štirinožnih bitij, saj se je pasma predstavila v karavani z vozički psarne Berner Kaiser, ki so na poseben in na čudovit način predstavili pasmo Bernski planšarski pes ter popeljali kar nekaj otrok s svojimi vozički po razstavnem prizorišču.

Poleg omenjenih dejavnosti se je predstavil tudi zavod za terapijo s pomočjo živali PET. Zavod je predstavil svoje dejavnosti in predvsem otrokom pokazal, kakšen je pravil pristop do tujega psa, kar ima velik pomen v sobivanju s psom.

 

Namen te revije je bil širši javnosti prikazati različne pasme psov. Vsi se zavedamo, kako pomembno je za srečno in dolgo sobivanje človeka s psom, da si izberemo sebi primerno pasmo psa, kateremu bomo lahko nudili primerne bivalne prostore kot tudi naš prosti čas.  In na tej prireditvi, so ljudje lahko izvedeli o vseh predstavljenih pasmah njihove osnovne značilnosti, si jih ogledali in iz prve roke izvedeli vse podrobnosti, saj so lahko na samem prizorišču stopili v stik z vzreditelji. Ob tem naj omenim in pohvalim vodstvo OŠ Podgorje pri Slovenj Gradcu ter OŠ Šmiklavž, da je omogočilo svojim učencem prihod na to prireditev. Tako smo s skupnimi močmi otrokom približali človekovega najboljšega prijatelja in verjamem, marsikateremu otroku izbrisali strah pred kužki.

 

V društvu je dolgo tlela ta ideja in po trikratnem uspešnem sodelovanju z Lovskim društvom na CAC Koroška, smo dokazali, da kljub majhnemu številu članov društva, zmoremo in znamo.

Tokrat smo samostojno organizirali prireditev, ki nam je lahko v ponos in je velik doprinos za naš kraj in celotno Koroško, kot tudi Slovenijo. Morda se sam kraj tega še ne zaveda dovolj, koliko naše društvo prispeva k ozaveščenosti krajanov in lastnikov psov, saj s strani občine še nimamo nikakršne finančne podpore, pa je društvo tukaj dejavno že celih 25 let.

 

Zahvaljujemo se vsem, ki so se odzvali in prijavili k sodelovanju. Želimo si tudi v prihodnje tako velike podpore in verjamemo, da nam skupaj uspe še kaj več.

 

Lep koroško-kinološki hov-hov pozdrav.

 

Prispevek pripravila: Simona Svetina, članica organizacijskega odbora KD Slovenj Gradec

Oglejte si tudi