Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Polaganje vencev padlim v osamosvojitveni vojni ob dnevu državnosti

Petek, 28. junij 2013 - Na Koroškem, še posebej v Slovenj Gradcu, je državni praznik - dan državnosti Republike Slovenije - tesno povezan z osamosvojitvenimi aktivnostmi policije in Teritorialne obrambe v letu 1991. V oboroženem spopadu s pripadniki Jugoslovanske armade sta na mejnem prehodu Holmec življenji izgubila takratna rezervna miličnika Postaje milice Slovenj Gradec Željko Ernoič in Bojan Štumberger, na ožjem območju barikade kolone JA v Dravogradu pa je življenje izgubil takratni pripadnik Teritorialne obrambe (TO) Vincenc Repnik.

V njihov spomin so v petek, 28. junija 2013, delegacije Mestne občine Slovenj Gradec, na čelu z županom Andrejem Časom, Policijske uprave Celje, Policijske postaje Slovenj Gradec, PVD Sever za Koroško in ZVV Mislinjske doline položile vence k spomeniku v Parku miru v Slovenj Gradcu ter na pokopališčih v Starem trgu in v Šmartnem pri Slovenj Gradcu. Na krajši komemorativni slovesnosti v Parku miru, pred bolnišnico in srednjo šolo, kamor je bil prenesen spomenik padlima policistoma in pripadniku Teritorialne obrambe v osamosvojitveni vojni za Slovenijo, je v spomin padlim v osamosvojitveni vojni spregovoril predsednik Združenja Sever, Vinko Mlinšek.

Skupno polaganje vencev padlim v osamosvojitveni vojni za Slovenijo poudarja pomen enotnosti lokalnih skupnosti in veteranskih organizacij na Koroškem in potrjuje pomembno vlogo takratne koroške policije v osamosvojitvenih procesih na Koroškem.

 

PU Celje, DS

Oglejte si tudi