Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
13°C
1°C
Oceni objavo

Tiskovna konferenca Konfederacije slovenskih sindikatov in KSS - Sindikati Koroške

KSS - Sindikati Koroške so nastali pred dvema mesecema, pridruženi v Konfederacijo slovenskih sindikatov.
Razloge za ustanovitev, delovanje in organiziranost, dosedanje izkušnje v zastopanju delavcev  so predstavili na tiskovni konferenci 18.3.2016 v MKC Slovenj Gradec predstavili:


1. Gvido Novak,  Konfederacijo slovenskih sindikatov in razlogi za ustanovitev pridruženih SINDIKATOV KOROŠKE.
2. David Ažnoh, predsednik KSS – Sindikatov Koroške,  Sindikate Koroške, njihovo organiziranost in delovanje ter vizijo razvoja; 
3. Jernej Nežmah, podpredsednik KSS – Sindikatov Koroške,  zgodovino sindikalnega združevanja na Koroškem; 
4. Nuša Mesarič, sekretarka KSS, pa prednosti in ugodnosti, ki jih svojim članicam in članom nudi KSS.

 

SINDIKATI KOROŠKE so nastali v podjetju Monter Dravograd d.o.o., kot naslednik podjetniškega sindikata, ki je nastal pred 15 leti in je deloval pod okriljem Neodvisnost Konfederacije neodvisnih sindikatov Slovenije (KNSS), Sindikat Monter Dravograd. Novo vodstvo, ki je sindikat prevzelo z začetkom januarja 2016, s predsednikom Davidom Ažnohom, je z novimi močmi in zagonom poiskalo nove rešitve in okrepitve. Pod okriljem KNSS enostavno niso mogli delovati aktivno in tudi ne delavcem nuditi  vse podpore, ki so za začrtano pot novega predsedstva  ključnega pomena. Zato so  pri iskanju kredibilnosti in močne strokovne podlage za sindikat, predvsem podobnosti delovanja in vrednot našli sinergijo v  KONFEDERACIJI SLOVENSKIH SINDIKATOV (KSS).

Že po prvih stikih s KSS je bilo jasno, da ta predstavlja novo širino sindikatov.  Sindikati s popolnoma drugačno vizijo in delovanjem, od vseh ostalih sindikatov, ki obstajajo ta trenutek. KSS poudarja moč vsakega posameznika in delovanje v posamezni regiji -  kar pomeni, da je vsaka regijska organizacija KSS  samostojna in  nameni 90%  članarine za lastne regijske projekte ,  10% namenja za članstvo in delovanje krovne organizacije na nacionalnem nivoju. To postavlja na glavo ustaljeno prakso drugih sindikatov , ki  so krepili samo centralo oz. nacionalni nivo ter večkrat pozabljali na članstvo, ki jim dejansko zagotavljajo obstoj. Torej,  odločitev o preimenovanju in priključitvi pod novo okrilje,  je bila lahka.

Vizija delovanja in organiziranosti KSS-SK

Sindikati Koroške KSS-SK pokrivajo delovanje v vseh dejavnostih in poklicnih strukturah, torej vse  delavce, ki želijo v svojih podjetjih ustvariti protiutež samovoljnim odločitvam lastnikov oz. vodstva, ki je v stalni težnji povečevanja dobička nemalokrat v škodo delavcev.

Delovanje KSS-SK bo zastavljeno tako, da bo v vsakem od pridruženih skupin delavcev v podjetjih, ki bodo predstavljale 15% zaposlenih v podjetju imeli svojega zaupnika, ki bo užival zaščito pred delodajalcem. Na predvidoma 60 ljudi pa je predviden en zaupnik oz. po dogovoru.

Sindikat si bo seveda vseskozi prizadeval, da čim bolj učinkovito služi svojim članom in s tem krepi pošteno delavsko gibanje. V vodstvu se zavedamo odgovornosti ljudem in ne želimo biti isti kot so sindikati oz. sindikalisti bili do zdaj. Želimo pokazati, da skupaj z delavci oz. člani lahko imamo moč in nekaj naredimo za skupno dobro kot tudi za vsakega posameznika. Niso ugodnosti tisto, kar je najboljše pri sindikatu, najboljše so po našem mnenju pravice, ki si jih bomo skupaj izborili. Te predvsem zadevajo boljši standard življenja slehernega delovnega človeka, da za svoj zaslužek, lahko dobro živi.

Smo samostojni in s svojo ekipo skrbimo, da KSS-SK svojim članom nudi:

-           brezplačno pravno svetovanje,

-          pravno pomoč ter zaščito v sporih iz dela in delovnega razmerja,

-          sindikalno izobraževanje in usposabljanje,

-          pomoč iz namenskih sredstev,

-          skladno s pravilnikom, letovanje v objektih sindikalnega turizma

-          članska izkaznica, ki je hkrati tudi kartica ugodnosti, s katero  vsak član sindikata in njegova družina koristi popuste za osnovne življenjske potrebe in drugo, ter  tako po naših izračunih privarčuje najmanj 70€ mesečno.

Oglejte si tudi