Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
3°C
JUTRI
10°C
3°C
Oceni objavo

Volilni zbor Društva invalidov Slovenj Gradec

Naloga ZDIS in društva je, da v ospredje vedno postavimo človeka – invalida ter pomagamo najranljivejši skupini ljudi, to pa so invalidi in starejši, saj jih politika – družba prevečkrat obravnava kot strošek, ne pa kot del skupnosti, ki ji pripadajo.
Po zaključenih delnih volilnih zborih aktivov je 26. marca 2013 v Domu upokojencev volilni zbor izvedlo še Društvo invalidov Slovenj Gradec. Zbor so zastopali delegati iz vseh aktivov. Zbora sta se udeležila tudi župan MO Slovenj Gradec Andrej Čas in župan Občine Mislinja Franc Šilak ter predstavniki/ce koroških društev invalidov, Policijske postaje Slovenj Gradec in Centra za socialno delo Slovenj Gradec.

Na začetku zbora so najprej tri pesmi zapele Ljudske pevke Lastovke. Jerica Vižintin, učenka 8. razreda Prve OŠ Slovenj Gradec, pa je prebrala spis iz Pedagoške akcije »Ko se invalidnosti pridruži še starost«. Pedagoško akcijo, v kateri sodelujejo učenci in učenke osnovnih in srednjih šol iz območja MO Slovenj Gradec, vsako leto razpiše ZDIS. Spis je bil nagrajen na proslavi ob mednarodnem dnevu invalidov, ki je bila 2. decembra 2012 v organizaciji DI Dravograd v Šentjanžu, objavljen pa je bil tudi v zborniku ZDIS.

V nadaljevanju zbora so bila najprej podana poročila za preteklo leto o delu društva, finančno poročilo, poročilo športne komisije, socialne komisije, nadzornega odbora, častnega razsodišča in poročilo verifikacijske komisije. Sledila je razprava na podana poročila in potrditev poročil ter podan program dela in finančni plan za leto 2013 in potrditev.

Iz poročila nadzornega odbora je bilo razvidno, da je društvo realiziralo vse programe, ki so bili sprejeti na zboru društva v letu 2012 in da pri finančnem poslovanju ni bilo ugotovljenih nobenih nepravilnosti ter da je društvo poslovalo v preteklem leto zelo uspešno.

Po podanih in sprejetih poročilih so sledile volitve predsednika/ce in organov društva – izvršnega odbora, nadzornega odbora in častnega razsodišča. Še pred volitvami so bili razrešeni dosedanji organi in predsednica društva. Predloge za nove organe društva in za predsednico društva je podal na predlog IO DI predsednik kandidacijsko - volilne komisije Ivo Mencinger. Za predsednico društva je bila ponovno izvoljena Stanislava Tamše, prav tako so bili izvoljeni v organe društva vsi predlagani kandidati, za katere je podal predlog izvršni odbor društva.

Sledila je beseda gostov, prvi je spregovoril župan MO Slovenj Gradec Andrej Čas, ki je najprej čestital predsednici Stanislavi Tamše za ponovno izvolitev, prav tako tudi ostalim organom društva. Dejal je, da tako bogato aktivnost in tak program je društvo sposobno izpeljati čez leto in da je ta načrt za leto 2013 za društvo ambiciozen. Upa, da bo društvu vse to uspelo, tako kot do sedaj, saj ima zelo sposobno in aktivno vodstvo. Občina bo pomagala kot je do sedaj, z rednimi dotacijami za področje sociale in športa in seveda preko podpiranja programov, ki jih društvo izvaja. Ker je ta program tudi to leto zelo obširen, je prepričan, da ga bo ob pomoči in sodelovanju obeh občin društvo uspelo izpeljati. Prepričan pa je tudi, da se bo vseh teh prireditev tudi udeleževal.

Franc Šilak, župan občine Mislinja je dejal, da je lepo poslušati takšno poročilo in da je zadovoljen nad takšno aktivnostjo, prav tako je tudi zadovoljen z aktivnostjo aktiva v občini Mislinja, kar je zasluga predvsem predsednika Ivana Mencingerja, njegove energije in strpnosti. Prepričan je, da bo društvo tudi v tem letu uspelo realizirati tako bogat program.

Izrekel je še misel, da so invalidi najštevilčnejša manjšina na svetu. Po podatkih bi jih naj bilo že 11 % prebivalstva. To pove, kako pomembno je delo društva. S svojimi aktivnostmi marsikdaj marsikomu odprejo tisto črno kopreno in v siv vsakdan invalida prinesejo žarek sonca. Zahvalil se je za vsa ta prizadevanja in za vsa plemenita dejanja, ki jih opravlja društvo. Obljubil je, da se bodo tudi v občini Mislinja potrudili po svojih najboljših  zmožnostih, saj se tega zavedajo vsi, ki so zdravi in da bodo društvu tudi pomagali.

Anton Kolar, član UO ZDIS je dejal, da imajo invalidi in njihove družine zaradi invalidnosti pogosto višje življenjske stroške kot povprečni prebivalci Slovenije. Dejavniki, zaradi katerih nastajajo dodatni stroški, se razlikujejo glede na vrsto invalidnosti. Določene dobrine, storitve in pravice, ki so sicer invalidom formalno enako priznane kot vsem ostalim, so prav invalidom težje dostopne, zato je za zagotovitev enakih možnosti in enake obravnave invalidov potrebno zagotavljati ukrepe, ki bodo odpravili, premostili ali zmanjšali ovire za aktivno življenje invalidov. ZDIS je v letu 2012 kljub težkim časom za invalide financirala vse posebne socialne programe v celoti, iz lastnih sredstev pa še dodatno za preprečevanje in blaženje socialnih ter psihičnih posledic invalidnosti ter priskočila na pomoč še članom, ki so bili ogroženi v lanskih poplavah.

Pohvalil je še vodstvo društva in dejal, da se je zavedalo svoje odgovornosti in naredilo vse, da jo je izpolnilo, tako do članov kot tudi do širše družbene skupnosti, v kateri društvo deluje. Izvedenih je bilo namreč veliko aktivnosti, zato se jim za vso opravljeno delo najlepše zahvaljuje. Predsednici in novoizvoljenim organom pa je zaželel uspešno delo še naprej.

V razpravo so se vključili tudi ostali vabljeni gosti.  Vsi so izrazili zadovoljstvo, da je društvo tako uspešno, čestitali predsednici ob ponovni izvolitvi prav tako tudi organom društva ter izrazili željo po medsebojnem sodelovanju in uspešnem delu tudi v bodoče.

Stanislava Tamše

Oglejte si tudi