Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
1°C
Oceni objavo

Ustvarjalna delavnica v Radencih - Izdelki iz fimo mase

Ustvarjalne delavnice in terapevtske skupine vključujejo elemente socialnega dela, rehabilitacije, izobraževanja in usposabljanja, kjer so invalidi aktivni udeleženci.
Zveza delovnih invalidov Slovenije med svojimi posebnimi socialnimi programi že veliko let goji dejavnost ustvarjalnih delavnic in terapevtskih skupin v »Domu zdravja« v Radencih in v apartmajih ZDIS v Izoli. Vsako leto se zvrsti skupaj 16 petdnevnih ustvarjalnih delavnic in terapevtskih skupin.

 

Namen tega programa je spodbuditi ustvarjalnost in kreativnost invalidov, zadovoljevanje potreb invalidov za pridobivanje in ohranjanje fizične kondicije in ohranjanje zdravja kot prispevek k povečevanju možnosti aktivnega vključevanja v življenje in delo na vseh področjih družbenega življenja, kar je cilj tega programa. Pomembno pa je tudi družabništvo.

 

Pet dnevne ustvarjalne delavnice v »Domu zdravja« v Radencih so se v mesecu oktobru v tem letu udeležile članice iz več društev invalidov Slovenije, delavnico pa je vodila mentorica Marija Pečolar iz Društva invalidov Slovenj Gradec.

 

Prvi dan so se spoznavale in dogovorile o poteku dela. Vsak dan so udeleženke dopoldan ustvarjale, popoldan so se kopale v bazenu v zdravilišču in nato zopet ustvarjale. Drugi dan so pripravile "Fimo klobase" za izdelovanje končnih izdelkov. V naslednjih dneh so izdelovale rože, vaze, skodelice, okraske za novoletno jelko in raznovrstni nakit ter druge izdelke.

 

Poleg pridobivanja znanja so se med udeleženkami spletle tudi prijateljske vezi. Vso znanje pa, ki ga pridobijo v delavnici, prenašajo na svoja društva, v katerih prav tako redno delujejo delavnice ročnih del.

 

Stanislava Tamše

Oglejte si tudi