Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
1°C
NED.
12°C
-0°C
Oceni objavo

Usposabljanje za aktivno sodelovanje in neodvisno življenje invalidov

V organizaciji Zveze delovnih invalidov Slovenije (ZDIS) je v Hotelu Vital – Terme Zreče potekalo od 28. 11. do 29. 11. 2014 usposabljanje za aktivno sodelovanje in neodvisno življenje invalidov. Usposabljanja so se udeležili predstavniki iz vseh društev delovnih invalidov Slovenije, skupno 115 udeležencev. Iz DI Slovenj Gradec sva se usposabljanja udeležila Stanislava Tamše in Ivan Štumberger.
Program je zajemal prvi dan v dopoldanskih urah predavanje za vse udeležence usposabljanja, v popoldanskih urah pa delo v delavnicah. Prvi dan smo v dopoldanskem času na skupinskem predavanju spoznali zdravilna zelišča, začimbe in dišavnice, kako se nabirajo, sušijo in shranjujejo ter njihovo pripravo in uporabo za razne bolezni – predavateljica Tadeja Vadnjal.

 

V popoldanskih urah je potekalo delo v petih delavnicah, v katerih so nam predavali predavatelji na temo:

  1. Iz prakse v prakso pri delovanju invalidov - mag. Andrejka Fatur Videtič
  2. Rešitev za vse težave: zdrav življenjski slog - mag. Mojca Primožič
  3. Stres: kako pomagati sebi in drugim - Marija Pika Bensa, spec. psihoterapije
  4. Pomoč pri reševanju problemov kot del celovite pomoči invalidom v društvu - mag. Senka Š. Vrbica
  5. Vzpostavitev pozitivnega stika s sogovornikom in samim seboj - dr. Janez Mekinc

Predstavnika Iz DI Slovenj Gradec sva sodelovala v 4. in 5. delavnici. Ivan Štumberger je sodeloval v 4. delavnici, kjer so razpravljali pri reševanju problemov kot del celovite pomoči invalidom v društvu. Tema, o kateri so razpravljali, je vsebovala naslednje točke: Kaj je problem, Življenja brez problemov ni, Strah pred spremembami, Sprejemanje ali spreminjanje, Prepoznavanje problema, Če je problem denar, Kaj nas ovira, Kdo bo razmišljal trezno, Problem v odnosih in Koraki reševanja.

 

Stanislava Tamše je sodelovala v 5. delavnici, v kateri se je razpravljalo na temo o vzpostavitvi pozitivnega stika s sogovornikom in samim seboj. Vsebina predavanja se je nanašala na vrsto primerov, kot so: Postavljanje ciljev in redno planiranje, Značilnosti dobro postavljenih ciljev, Razviti aktivnosti za disciplino, Prioritetne naloge, Dejavniki suverenega nastopa, Sprejem informacij, Komunikacije – vizuelna, avditorna in kinestetična komunikacija. Seznanjeni smo bili še s stališči do okolice, ki vplivajo na posameznikov način obnašanja in komuniciranja ter način interpretiranja sporočil, ki jih prejme od drugih ljudi. V medkulturni komunikaciji so lahko vir šuma stereotipi: gibi telesa, mimika obraza. Prikazano nam je bilo več primerov komuniciranja.

 

Po končanem predavanju je sledila večerja, kratek kulturni program in govor predsednika ZDIS Draga Novaka. Vsak udeleženec usposabljanja pa je prejel od ZDIS še eno darilo, katera izdelajo vsako leto eno od društev invalidov. Letos so ta darila izdelali v DI Dravograd, razdelila pa sta jih Slavko in Marijana Halužan. Moški so prejeli kozarec ingverja, ženske pa ognjično mazilo. Marijana Halužan pa je vsem prisotnim še razložila, kako se to pripravi in uporablja. Nato je ob prijetni glasbi sledilo še druženje.

 

Drugi dan nas je ponovno čakalo dopoldansko skupinsko predavanje, nanašalo pa se je na temo Vključevanje invalidov v Cindi programe. Predavatelj dr. Ladislav Golouh nam je predaval o vključevanju v Cindi delavnice, saj s tem lahko preprečimo marsikatero bolezen. V Cindi delavnice te pri preventivnem pregledu, če ugotovi dejavnike tveganja, napoti zdravnik ali poišče pot do delavnice samoiniciativno bolnik, ki se zaveda vrednosti skrbi za zdravje in najde pomoč za pravilno izbiro življenjskega sloga, ki bo varoval ali izboljšal njegovo zdravje. Življenjski slog se poskuša doseči po naslednjih korakih: razmišljamo o spremembi, pripravimo se na spremembo, izvajamo spremembo in ta krog ves čas ponavljamo in izboljšujemo novo navado. Ukrepi, ki se izvajajo v okviru CINDI delavnic v Zdravstveno Vzgojnih Centrih v zdravstvenih domovih v Sloveniji pa so: Zdravo hujšanje, Zdrava prehrana, Telesna aktivnost: test hoje na 2 km in druge dejavnosti, Opuščanje kajenja – svetovanje pri osebnem zdravniku, Delavnica zdrav življenjski slog, Delavnica dejavnikov tveganja, Individualno svetovanje: opuščanje kajenja, Individualno svetovanje Manj tvegano pitje alkohola, Zdravljenje z zdravili in Podpora pri spoprijemanju z depresijo.

 

Z vsemi temi ukrepi se da preprečiti že marsikateri prvi dogodek, zato je priporočljivo, da vsaka odrasla zdrava oseba vsakih pet let obišče osebnega zdravnika z namenom preverjanja dejavnikov tveganja.  Prav tako imajo enako pravico do udeležbe tudi invalidi in druge prizadete osebe kot zdravi ljudje.

 

Stanislava Tamše

Oglejte si tudi