Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

Udeležili smo se tradicionalnega pohoda na Osankarico

Skupina planincev PD Slovenj Gradec se je 12. januarja 2013 udeležila že 35. pohoda v spomin na zadnjo veličastno bitko 1. bataljona Pohorskega odreda na Osankarici. Organizacijo našega prvega društvenega planinskega pohoda v letu 2013 je izvedel vodnik Rajko .

Pohodniško pot med Kočo na Pesku, spominskim obeležjem bitke legendarnega Pohorskega bataljona in Domom na Osankarici smo prehodili v 4 urah.

V zgodnjem jutranjem hladu zimskega dne na Pohorju  - po zaužiti kavici in »sponzorskem » krofu prirediteljev – smo  sprva opazovali prebujanje dneva , nato pa kar v hitrem pohodniškem tempu hodili po dobro označeni poti. Spretno smo obvladali  tako  zmznjeno ,a kopno pot, kot tudi  mestoma  poledenele in zasnežene gozdne steze. S svežim ivjem odete pohorske smreke  so ustvarile čudovite podobe zimske narave.V prvih žarkih sonca se nam je izoblikovala tudi mavrica, ki jo je ustvarilo ivje med pršenjem s smreke.

Izkušnje s prejšnjih pohodov in vedro razpoloženje našega Bernarda  ( Bertla ) so uradnima vodnikoma  Marjeti in Izidorju pomagale »narediti » pohod zanimiv. Planinka Marija nam je zelo slikovito  opisala svoja planinska doživetja in  tako tudi  veliko prispevala h prijetnemu  vzdušju skupine ob kratkih postankih za požirke toplega čaja.

Pri spominskem obeležju na mestu zadnjega taborišča  in zadnje bitke Pohorskega bataljona na Osankarici ( postavljen 4. julija 1959 ) smo se spomnili poslanstva tega bataljona za boj proti okupatorju na področju Štajerske v drugi svetovni vojni. Ob pogledu na položene spominske vence z državne proslave smo se strinjali , da  je  spomin  na pomembne dogodke slovenske zgodovine  nedvomno potrebno ohraniti. Poleg želje po gibanju  po  naših planinah  je tudi to razlog, da se bomo planinci  našega  društva  tega  spominskega pohoda  v prihodnje vsekakor še udeležili.

Marjeta Škorja,

vodnica  PD  Slovenj Gradec

Oglejte si tudi