Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Proslava dneva invalidov

Skupno z Mestno občino Slovenj Gradec je Društvo paraplegikov Koroške v nedeljo, 4. 12. 2016, v Kulturnem domu Slovenj Gradec izvedlo proslavo ob mednarodnem dnevu invalidov. Voditeljica skozi večer je bila parapleginja Ivana Gornik, ki je najprej doživeto prebrala pesem tetraplegika Benjamina Žnidaršiča, čemur je sledil njen lastni pogled na pomenljiv dogodek iz vsakdana invalida. Župan se je v svojem govoru navezal na izvorne razloge za proslavljanja tega dne - spodbujanje razumevanja problematike invalidnosti in krepitev podpore  javnosti pri zavzemanju za dostojanstvo, pravice in blaginjo invalidov. Občina nadaljuje s prizadevanji v tej smeri.

Ker je bil predsednik Sveta invalidov g. Hinko Kašnik odsoten, je namesto njega prebral sporočilo član Sveta invalidov g. Stojan Rozman. Slednje je objavljeno na spletni strani podjetja, katerega lastnik in vodja je g.Kašnik. V njem opozarja, da invalidi nastajajo tudi na delovnem mestu.

 V nadaljevanju programa nas je voditeljica opozorila:  "Odgovornost vseh nas je, da stremimo k skupnosti enakih možnosti za vse!"

Z ponosom smo predvajali zmagovalni video »Zrcalce«, izdelek učencev in učenk 3. Osnovne šole Slovenj Gradec, ki je zmagal med slovenskimi šolami  na Video S-faktor 2016.

Sledil je višek večera, plesna predstava Plesnega kluba Zebra »KOLO ČASA«, ki s plesom, to univerzalno govorico telesa,  predstavijo  evolucijo vesolja in človeka. S plesnim gibom plesalci na različnih invalidskih vozičkih z različno stopnjo in vrsto invalidnosti  s soplesalkami-ci ustvarjajo slike različnih časovnih obdobij od časa pred časom pa do danes ter s pogledom v prihodnost. Tako predstava kot koreografija, oblačila, glasba, …  vse to je delo njih samih. Ni bilo obiskovalca, ki bi ga videno ne navdušilo.

Proslavo smo zaključili z zahvalami sodelujočim, s cvetjem, s klepetom v avli, …  ter z ugotovitvijo, da se premalo ljudi sreča z ustvarjanjem ter udejstvovanjem invalidov na kulturnem ter ostalih področjih in tako manjkata povezovanje na teh ravneh ter spodbuda invalidom za nadaljnjo čim večjo aktivno integracijo v okolje, kjer sobivamo.

Oglejte si tudi