Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
0°C
Oceni objavo

Planinci PD Slovenj Gradec na spominskem pohodu po Meškovi poti

V soboto, 12. aprila se nas je 22 planincev v sončnem jutru zbralo pred župniščem na Selah,da se odpravimo na tradicionalni pohod po Meškovi poti. Franc Ksaver Meško (1881 -1964) je bil pred prvo svetovno vojno in po njej eden izmed vidnejših predstavnikov slovenskega naroda na Koroškem in eden najbolj branih slovenskih pisateljev tistega časa. Letošnjega 11. januarja je minilo 50 let od njegove smrti in prav tako letos mineva 140 let od njegovega rojstva.
Kot  nekdanji domačin  na Selah  je pohod tradicionalno organiziral  in tudi vodil Ivan Hovnik, kot vodnika  sta bila na pohodu  še Marjeta Škorja in Danilo Goljat. Letos smo pohod pričeli bolj zgodaj in se že ob 7. uri podali na to 14 km dolgo pot. Pri župnišču sta nas s kavico in pecivom pogostila Marjana in Marjan.

 

Pri župnišču Sv. Roka smo  prisluhnili pozdravu Ivana Hovnika in Marjetini kratki predstavitvi niza letošnjih dogodkov v spomin na Meška in nekaterih obeležij, ki nosijo njegovo ime. Eno izmed teh je  tudi pohod našega društva. Na pohodu smo živahen prijateljski  klepet dopolnili s panoramskimi razgledi tako na Uršljo goro kot tudi na sever po gričih naše poti proti Sv. Neži. Dogajanje na pohodu je s svojim fotoaparatom dobro ujel  Danilo Goljat, pa tudi Milena je dodala nekaj fotografij. To je pot, kjer moraš pustiti, da te prevzame življenje, ki tukaj utripa v spokojnosti narave.

 

Po travnikih  smo hodili po pomladanski rosi, v gozdovih opazovali posledice žledi in sledi intenzivnega čiščenja gozdov. Mnogo vzorno zloženih drv ob robu gozdov je že pripravljenih za naslednje zime. Vsekakor smo se pri hoji skozi gozdove dobro razgibali, ko smo prestopali prepletene veje, debla in hodili po globokih traktorskih brazdah. Postanek za malico je vsekakor vedno dobrodošel in sledila je tudi  izmenjava dobrot iz nahrbtnikov. Pri spominskih obeležjih padlim v vojni smo za kratek čas postali  in nato  s spustom do cerkve Sv. Neže prišli do cilja našega pohoda.  Kot posebnost pa vsekakor moramo napisati, da je  naš planinec Lipi nabral bioregrat  za svojo popoldansko malico. Po ogledu   cerkve smo se vračali po poti proti Vrham in nato preko glavne ceste naprej proti Selam in cerkvi Sv. Roka na izhodišče našega pohoda. Ob kratkem postanku pred zadnjim vzponom so  nas je pri gostišču pogostila s svežim pecivom.  Zadnji del poti je Ivan preusmeril levo mimo domačije Polanar , saj je del naše dosedanje  tradicionalne poti začasno neprehoden.  

 

Pohod je bil letos strnjen, z manj postanki, pa vseeno je  Ivan  poskrbel, da smo pohodniki  imeli  izčrpne predstavitve točk pohoda, hkrati pa je  podoživel čas svojega stika  z Meškom in čas svojega življenja na Selah.Vsekakor je  pohod po Meškovi poti  za naše društvo že tradicionalen. Vseeno pa je bilo kar nekaj pohodnikov na pohodu prvič. Vsi so zatrdili, da sigurno ne zadnjič in tega  smo kot društvo zelo veseli. 

 

                                                        Pripravila :          Marjeta Škorja

                                                                                     vodnica  PD  Slovenj Gradec

.

Oglejte si tudi