Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
3°C
JUTRI
10°C
3°C
Oceni objavo

Planinci PD Slovenj Gradec na spominskem pohodu po Meškovi poti

Franc Ksaver Meško (1881-1964) je bil pred prvo svetovno vojno in po njej eden izmed vidnejših predstavnikov slovenskega naroda na Koroškem in eden najbolj branih slovenskih pisateljev tistega časa. V soboto, 11. aprila, se nas je 32 planincev v sončnem jutru zbralo pred župniščem na Selah, da se odpravimo na spominski pohod po Meškovi poti.
Kot nekdanji domačin na Selah je pohod tradicionalno organiziral in tudi vodil Ivan Hovnik, kot vodnika pa sta bila na pohodu tudi Danilo Goljat in Marjeta Škorja. Tudi letos smo pohod pričeli zgodaj in se že ob 7. uri podali na to 14 km dolgo pot. To je pot, kjer moraš pustiti, da te prevzame življenje, ki tukaj utripa v spokojnosti narave.

 

Pri župnišču sv. Roka smo  prisluhnili pozdravu in  kratkemu nagovoru o dogodkih v lanskem spominskem letu ob 150 letnici pisateljevega  rojstva,kjer je sta kot filatelista  sodelovala tudi  naša vodnik Danilo Goljat in markacist Izidor Jamnik z izdelavo priložnostnega  žiga, dotiska na kuverti in osebne znamke Franca Ksaverja Meška. Vsi  udeleženci  pohoda so  prejeli spominski  originalen odtis priložnostnega žiga.

 

Na pohodu smo živahen prijateljski  klepet dopolnili s panoramskimi razgledi tako na Uršljo goro kot tudi na sever po gričih naše poti proti sv. Neži. Po travnikih  smo hodili po pomladanski rosi, gozdni deli poti so dobro očiščeni po lanskoletni žledi . Postanek za malico  med potjo je vsekakor vedno dobrodošel in sledila je tudi  izmenjava dobrot iz nahrbtnikov. Pri spominskih obeležjih padlim v vojni smo za kratek čas postali  in nato  s spustom do cerkve sv. Neže prišli do cilja našega pohoda. Čeprav smo bili kot skupina dokaj številni, smo  zagnano   hodili in bili že pred 10. uro pri cerkvi sv. Neže.   

 

Po ogledu cerkve smo se vračali po poti proti Vrhem in nato preko glavne ceste naprej proti Selam in cerkvi sv. Roka na izhodišče našega pohoda.Vsekakor je  pohod po Meškovi poti  za naše društvo že tradicionalen. Vseeno pa je bilo kar nekaj pohodnikov na pohodu prvič .Vsi so zatrdili, da sigurno  ne zadnjič in tega  smo kot društvo zelo veseli. 

                                                        Pripravila:           Marjeta Škorja

                                                                                     vodnica  PD  Slovenj Gradec

.

Oglejte si tudi