Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Na Herčevi žagi je bilo spet živo

Od avgusta do septembra se je na Herčevi žagi zvrstilo kar nekaj dogodkov in ogledov
V soboto, 30. 8., smo si lahko ponovno ogledali predstavo Pod zvezdami. Predstavila se nam je gledališka skupina  kulturnega društva iz Tuhinja. Komedija izpod peresa Branka Đurića – Đure govori o avdiciji za lokalno gledališče. Kandidate, ki so se prijavili na avdicijo, smo ocenjevali gledalci s smehom in aplavzom, ki so si ga resnično zaslužili. Tudi vreme nam je bilo naklonjeno, saj je bila noč jasna in topla.

 

V mesecu septembru so si Herčevo žago in mlin ogledali otroci iz vrtca Šmartno in Slovenj Gradec.  Skupaj s starši so preživeli čudovit popoldan ob reki Mislinji in spoznali delo in življenje žagarjev in mlinarjev. Življenje in delo naših prednikov sta predstavila naša člana Ivan Laure in Albert Kotnik.

 

Zaradi slabega vremena in ker naša koruza še ni bila zrela, smo morali prestaviti pobiranje in kožuhanje koruze s 3. na 17. oktober.  V tem tednu nam je bilo vreme na srečo nekako naklonjeno, koruza pa je v teh dveh tednih tudi popolnoma dozorela. V torek, 14. oktobra, se nas je 14 Vedrink in Vedrincev zbralo na njivi v bližini gasilskega doma v Tomaški vasi, da smo pobrali koruzo. Odpeljali smo jo na  Herčevo žago in pripravili vse potrebno za kožuhanje. Za v petek, ko je bilo napovedano kožuhanje, smo Vedrinke morale pripraviti še samo malico. Naša Erika je spekla čudovit domač kruh,  Heda sladko orehovo in pehtranovo potico, nabavili smo  prave domače mesne dobrote, domačo kislo zelje, skuto  ter spekle še nekaj drobnega peciva.  Nekaj peciva pa so prispevala tudi dekleta iz TOD Šmartno. Ko smo prispele na žago, smo bile prijetno presenečene, saj se je že zbralo veliko ličkarjev, predvsem otrok s starši.  Herčeva žaga je bila vedno bolj polna. Piko na i pa so dodale še naše ljudske pevke Bršljanke, ki so kožuhanje popestrile s pesmijo. Da bi pričarali pravi jesenski večer, je ob žagi zadišalo tudi po pečenem kostanju. Čas je zelo hitro mineval in kaj hitro je bilo delo končano, vse dobrote, ki so zašibile mize, pa pospravljene v naših želodčkih. Ob koncu pa smo se tudi zavrteli ob zvokih harmonike.

 

V soboto, 18. oktobra,  je Koroški pokrajinski muzej napovedal še prihod predšolskih otrok, ki so izrazili željo, da bi poizkusili, kako se kožuha. Starši so pripeljali resnično pridne malčke, saj so po prikazu, kako je treba ličkati koruzo, to hitro osvojili. Na koncu so se lahko tudi posladkali z domačim pecivom, sokom in pa tudi s pečenim kostanjem.

 

Seveda pa dneva za nas Vedrinovce še ni bilo konec. Za soboto je bilo napovedano lepo vreme, zato smo za ta dan razpisali tudi kolesarjenje. Kar nekaj se jih je odzvalo vabilu in v tem času, ko smo na Herčevi žagi gostili naše malčke s starši, so ostali prekolesarili pot od Tomaške vasi do Mislinje in nato nazaj preko Dovž, Brd in Golavabuke do Herčeve žage, kjer jih je pričakala malica.

Oglejte si tudi