Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
5°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Na Festivalu drugačnosti sodelovalo tudi Društvo invalidov Slovenj Gradec

6. Festival drugačnosti z letošnjim sloganom »Odprimo vrata ljudem«, saj je izzivalen v dejstvu, da nam zapoveduje. To pa naj bi naredili oboji, »zdravi« in invalidi.
V okviru Mirovniškega festivala se je  v petek, 20. septembra 2013, na Trgu svobode, v  organizaciji Društva paraplegikov Koroške, izvedel že 6. Festival drugačnosti z letošnjim sloganom »Odprimo vrata ljudem«, saj je izzivalen v dejstvu, da nam zapoveduje. To pa naj bi naredili oboji, »zdravi« in invalidi. Festival drugačnosti je postal že stalni del v prireditvah praznovanja občinskega praznika in prepoznavna prireditev invalidskih organizacij v Sloveniji.

 

Program, ki ga je zelo dobro pripravilo Društvo paraplegikov Koroške, na čelu s Stojanom Rozmanom, je bil zelo obširen in bogat, saj so na njem sodelovali številni nastopajoči, od otrok iz vrtca, osnovnih in srednjih šol, med njimi tudi Ljudske pevke Lastovke iz Društva invalidov Slovenj Gradec. Prireditve pa so se nadaljevale še preko celega dneva tudi na drugih lokacijah, kjer se predstavijo širši javnosti s športnimi tekmovanji, z delavnicami in predavanji na šolah in samostojnimi kulturnimi dogodki.

  

Vse udeležence festivala sta najprej pozdravila in nagovorila župan MO Slovenj Gradec Andrej Čas, ki je dejal, da se občinski praznik praznuje v spomin na podelitev visokega naziva »Mesto glasnik miru", ki so ga ZN podelili občini ravno na 19. september leta 1989. Predsednica Sveta za invalide pri MO Slovenj Gradec Stanislava Tamše pa je dejala, da letos mineva 5 let, odkar je MO Slovenj Gradec skupaj z DI Slovenj Gradec prejela naziv »Občina po meri invalidov«. Nanizala je še nekaj največjih izpeljanih dosežkov iz tega obdobja, ki so najbolj pomembnih za invalide in starejše občane v občini. Dejala je, da smo bili pri realizaciji nalog iz Akcijskega načrta za neodvisno življenje invalidov dokaj uspešni, vendar, da je pa ostalo še kar nekaj nalog, ki jih bo potrebno v bodoče še realizirati.

  

Festivala so se udeležila številna invalidska in druga društva, ki so se predstavila na stojnicah s svojo dejavnostjo, med njimi tudi Društvo invalidov Slovenj Gradec z dvema stojnicama. Na eni so udeleženke iz delavnic ročnih del razstavljale svoje izdelke, na drugi pa se je društvo predstavljalo s svojo dejavnostjo.

 

Stanislava Tamše

Oglejte si tudi