Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Mestna organizacija ZB za vrednote NOB Slovenj Gradec je obeležila praznik Dan državnosti pri Paučkovih bolnišnicah na Legnu

Na srečanju pri Paučkovih bolnišnicah so bile podeljene tudi plakete in priznanja Zveze združenih borcev NOB Slovenije. Srebrni plaketi sta prejeli Marija Šegula in Marija Turičnik, priznanja praporščakom pa so bila podeljena Lenartu Timošku, Martinu Bricmanu in Ivanu Klemenu.
Mestna organizacija ZB za vrednote NOB Slovenj Gradec organizira vsako leto na Dan državnosti pohod in srečanje za svoje člane pri Paučkovih bolnišnicah – Bolnišnice Trška gora na Legnu. Letos je bilo to srečanje že deseto zapovrstjo, udeležilo pa se ga je preko 130 ljudi. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz sosednjih Krajevnih organizacij: iz Razborja, Starega trga, Sele Vrhe in Šmartnega.

 

Po pozdravu predsednice MO ZB za vrednote NOB Slovenj Gradec, Stanislave Tamše, so najprej zapele nekaj lepih partizanskih pesmi Ljudske pevke Lastovke, ki so na takšnih in podobnih prireditvah že nepogrešljive. Nato je vse udeležence pozdravil in nagovoril še župan MO Slovenj Gradec, gospod Andrej Čas, ki je dejal, da so mu Paučkove bolnišnice bile poznane, vendar se je sedaj o njih seznanil malo bolj podrobno.

 

Slavnostni govornik na tem srečanju je bil tovariš Jurij Šumečnik, ki je najprej spregovoril o pomenu tega praznika. Dejal je, da se Dan državnosti obeležuje v Sloveniji spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija postala neodvisna država. Takrat je bila tudi sprejeta Deklaracija o neodvisnosti in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. V nadaljevanju je spregovoril o nastanku Paučkovih bolnišnic, katere so nastale v začetku leta 1944, delovale pa do konca vojne. Dejal je še, da je potreba za postavitev Paučkovih bolnišnic nastala v času prihoda XIV. divizije, saj je samo v Mislinjski dolini med februarsko ofenzivo oddala v oskrbo kmetom okrog 40 ranjencev. Za gradnjo bolnišnic je bil zadolžen zdravnik Ivan Kopač – Pauček, po katerem imajo bolnišnice tudi ime. V njih pa se je zdravilo okrog 300 partizanskih ranjencev.

 

Nadaljevali smo s kulturnim programom, v katerem je nastopil 10-letni harmonikaš Blaž Jamnikar Pukl, dvakratni nagrajenec mednarodnega tekmovanja Avsenik, svetovni prvak 2011 Nemčija v kategoriji do 12 let,  evropski prvak 2012 in Zlata harmonika Ljubečne 2012, Zlata plaketa ter zmagovalec občinstva 2012.

 

V nadaljevanju je sledila svečana podelitev srebrnih plaket in priznanj praporščakom, ki jih podeljuje ZZB NOB SLOVENIJA. Plakete in priznanja je podelil član GO ZZB za vrednote NOB Slovenije in predsednik ZB za vrednote NOB Mislinjske doline, tovariš Jožef Vrabič. Za predano in uspešno utrjevanje zgodovinske resnice, vrednot in dosežkov NOB slovenskega naroda, spoštovanje žrtev in ohranjanje kulturne dediščine NOB ter vključevanje mladih rodov v uresničevanje programskih nalog Zveze sta prejeli srebrni plaketi Marija Šegula in Marija Turičnik. Za predano in dolgoletno sodelovanje praporščakov pa so priznanja prejeli Lenart Timošek, Martin Bricman in Ivan Klemen. Vsem iskrene čestitke!

 

Po svečani podelitvi priznanj ZZB NOB SLOVENIJE je sledil ogled lesenih barak, v katerih se nahajajo le pogradi, operacijska miza in še kaj. V barakah ni sanitetne opreme in drobni predmetov, le-ta se nahaja v Koroškem pokrajinskem muzeju.

 

Odbor MO ZB za vrednote NOB Slovenj Gradec pa je za vse udeležence srečanja poskrbel tudi za malico. Vsem, ki so pomagali pri organizaciji iz izvedbi tega dogodka, se najlepše zahvaljujem.

 

Stanislava Tamše,

predsednica

Oglejte si tudi