Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Merčunov pohod na Storžič

Vsako leto Društvo Diabetikov Tržič organizira Merčunov dan kot spomin na prof. dr. Ludevita Merčuna, ki je 20. Junija 1945 umrl na poti na Storžič. Letos je to že dvanajsti po vrsti in tako smo se pridružili letos temu spominu tudi Društvo Diabetikov Slovenj Gradca. Sodelovalo je kar precej društev. Posebno pozornost pa je požel tudi naš predsednik Zveze Diabetikov Slovenije gos. Peter Miklavčič.
 



 

 

Po prisrčnem sprejemu smo se odpravili na pot okoli Loma pod Storžičem. Po čudoviti pokrajini, ki se nam je prikazovala med potjo in pa ob pogledu na bližino Storžiča. Tisti bolj pripravljeni so šli na vrh Stržiča kjer je spominska plošča v spomin na Ludevita Merčuna. Ostali pa smo se napotili na ogled okoli vasice Lom pod Storžičem, na ledeniški groblji gorske doline, ki poteka izpod gore Storžič v jugovshodni smeri proti Tržiču. Naselje Lom je dobilo ime po večjih ledeniških prelomih in leži na kamnitem ledeniškem grušču, prekritim z nanosim rodovitne prsti, zato so tu kljub visoki nadmorski višini okoli 700 n/m številna polja, travniki in pašniki, polni živopisnega cvetja. Idilična dolina je obkrožena z vrhovi Karavank, Storžiča in Kokovnice, po njej teče deroča Lomščica. Sredi vasi stoji stoletna lipa poleg cerkvice Sv. Katarine, zgrajene na mestu stare kapele omenjene v 12 stoletju. Grofje Lambergi so cerkev posvetili eni od svojih hčera.

Prvo smo si ogledali proizvodnjo kovinoplastike, kjer sta nas prijetno sprejela lastnika Meglič in nam z veseljem pokazala njihovo proizvodnjo kjer zaposlujeta 10 delavcev. Po prijetni čajanki smo se napotili proti turistični kmetiji, Hariže na domačo malico. Hariževa turistična kmetija leži na visokem hribčku, kjer ti pogled seže na Tržič okoliškega hribovja in pod sabo vasica Lom. Po poti skozi gozdiček ob lahki senci smo se napotili na ekološko kmetijo PR' ROBEŽ' v vasico Lom, kjer rejijo Lipicance. Prikazali so nam eno urni program z tremi od njih, bilo je res kaj videti. Po prijetnem druženju in pa razlagi dela konj in malemu prigrisko z sočnimi češnjami smo se pozdravili z domačini in šli proto gasilskemu domu , kjer nas je čakal avto in smo se odpeljali na kosilo v restevracijo RAJ v Tržiču. Tudi tu smo bili presenečeni nad postrežbo in seveda ob dobri glazbi tudi malo zaplesali. Lepa hvala gre predsednici društva Diabetikov Tržič gospe Ani Mariji Hafner za odlično organiziran pohod. Se vidimo prihodnje leto.

Slike, prispevek Kent

 

 

Oglejte si tudi