Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Kopalni dan z izletom članov Aktiva invalidov Podgorje

Odbor AI Podgorje in s predsednico aktiva Anico Pačnik je za sovje člane organiziral kopalni dan z izletom v ponedeljek, 5. maja 2014. Ob 7. uri so se odpeljali z avtobusom iz Podgorja in Šmiklavža. Kopanja in izleta se je udeležilo 42 članov aktiva. Po jutranji kavici so šli najprej na Ptujsko goro, kjer so si ogledali cerkev in okolico ter občudovali lep razgled.
Ob 10. uri so prispeli v Terme Ptuj. Uživali so v notranjih in tudi v zunanjih bazenih v hladni  ali vroči vodi. Po treh urah kopanja in razgibavanja v vodi so šli na kosilo in zatem nadaljevali pot v Slovenske gorice. V Juršincih so si ogledali Puhov muzej. V njem je stalna razstava z naslovom "Janez Puh" in etnografska razstava. Z ogledom muzeja lahko obiskovalec spozna Janeza Puha. Rodil se je leta 1862 v občini Sakušak pri Juršincih. Leta 1885 se je za stalno naselil v Gradcu. Leta 1899 je ustanovil podjetje in leta 1901 je prišlo iz Puhove tovarne prvo motorno kolo z bencinskim motorjem. Leta 1912 je Puhova tovarna zaposlovala 1100 delavcev, izdelala 16.000 koles, 300 motociklov in 300 avtomobilov. Janez Puh je umrl leta 1914 v Gradcu, zato bo 28. junija 2014 ob stoletnici njegove smrti v Sakušaku pred muzejem odkritje njegovega doprsnega kipa.

 

Po ogledu Puhovega muzeja so nadaljevali pot v Sv. Jurij ob Ščavnici. Zapeljali so se na Rožički vrh na vinogradniško in vinarsko kmetijo Kolmanič, kjer so si ogledali vinsko klet in imeli degustacijo njihovih domačih vin. Ker so imeli s seboj muzikanta s frajtonarico, so tam do odhoda tudi nekaj časa veselo prepevali.

 

Pot do doma je bila vesela in kratka, saj so v dobri družbi tudi prepevali in se zabavali. V Podgorje so prišli v večernih urah, vsi zadovolji in dobre volje.

 

Stanislava Tamše

                                                                             

Oglejte si tudi