Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-3°C
Oceni objavo

Kaj se je dogajalo prvi mesec na Univerzi za tretje življenjsko obdobje na MOCIS-u?

Na Univerzi je že želo živahno. Vas zanima kaj vse se dogaja? Pridružite se in postanite študent oz. študentka. Bomo skupaj ustvarjali, obujali spomine, se veselili in še kaj.

Z letošnjo jesenjo je tudi v Slovenj Gradcu zaživela Univerza za tretje življenjsko obdobje, U3ŽO. Zelo smo ponosni, da je med našimi starejšimi Korošicami in Korošci tako veliko zanimanje in želja po izobraževanju ter dodatnemu znanju. Z največjim ponosom lahko povemo, da je v U3ŽO vpisanih že blizu 150 »študentov«. V okviru U3ŽO smo pripravili več študijskih programov iz kar osmih različnih področij (naravoslovja, ustvarjanja, geografije in zgodovine, filozofije, jezikovnega izobraževanja, računalništva, skrbi za zdravje in glasbe).

Med »študenti« je po pričakovanju največje zanimanje na področju Skrbi za zdravje. »Študentke« so se z navdušenjem vpisovale na Zumbo®Gold in na Jogo. Velik interes je tudi na področju jezikovnega izobraževanja. Oblikovali sta se začetna in nadaljevalna skupina pri nemškem ter angleškem jeziku. Oblikuje se še skupina za francoski jezik. Glede na interes »študentov« bodo zaživeli še nekateri drugi programi, in sicer: Astronomija, Raziskovanje lastnega likovnega izraza, Ustvarjamo (različno ročno ustvarjanje), Odkrijmo lepote naše domovine, Filozofirajmo skupaj in Računalništvo. Želimo si, da bi udeleženci v programih dobili to, kar pričakujejo. Vzamemo si čas in jim prisluhnemo, saj se zavedamo, da le zadovoljni udeleženci vodijo k uspešnemu delovanju univerze.

Za člane U3ŽO so organizirana tudi zelo zanimiva brezplačna predavanja. Na prvo predavanje smo povabili go. Vlasto Nussdorfer, varuhinjo človekovih pravic. Rdeča nit njenega predavanja je bil pomen vseživljenjskega učenja za kakovostno življenje v zrelih letih.

In kaj je zapisala Breda, udeleženka predavanj.

»Gospa Vlasta Nussdorfer nas je hitro prepričala, da si naziva varuhinje človekovih pravic ni pridobila po naključju. Njene izkušnje so tako bogate, njen pogled pa uprt na vse strani in človeku se zazdi, da je ni stiske v Sloveniji, ki je ta plemenita gospa ne bi zaznala.«

Skozi nadvse zanimivo predavanje nam je predstavila delo varuha človekovih pravic, ki je zastavljeno izredno široko. Pravzaprav ni področja, ki ga delo varuha ne bi pokrivalo. Nussdorferjeva se je tekom predavanja dotaknila področij, kot so: domovi za starejše, bolnišnice, romska populacija, pravice gluhih in slepih, prisilno upokojevanje, skrb otrok za starše, trajno bolni in njihove pravice … in še in še. Vsako tematiko je podkrepila z lastnim razmišljanjem in doživljanjem.

Predavanje je bilo za nas poslušalce izredno zanimivo in tudi poučno, ob koncu pa nas je še spodbudila, da lahko vsak sam opravlja delo varuha v svojem okolju, vsak po svojih zmožnostih. In nam zaupala njej drago misel: »Mi sami odločamo o sebi.«

Ker pa je oktober mesec boja proti raku dojk (rožnati oktober), smo za naše članice organizirali predavanje na temo »Pomen samopregledovanja dojk«, ki ga je vodila tudi naša »študentka«, Metka Markovič, dr. med., specialistka splošne medicine.

Torej, v mesecu oktobru je bilo izpeljanih kar veliko aktivnosti od otvoritve do zagona prvih študijskih programov. Še vedno se je možno včlaniti in priključiti v kakšen študijski program, saj vse skupine še niso polne. Škoda, ker morda nekateri programi ne bodo zaživeli, ker je premalo interesa.

In kaj se bo še dogajalo do konca leta?

V novembru bo slavnostni zaključek projekta CVŽU v Dvorcu Bukovje v Dravogradu, kjer bosta dogodek popestrili dr. Manca Košir in dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič. Ob svetovnem dnevu spomina na žrtve cestno prometnih nesreč bo na temo Varne vožnje predaval g. Miroslav Črešnik, pomočnik komandirja PP Ravne na Koroškem. V prazničnem decembru bo ob svetovnem dnevu človekovih pravic ga. Jelka Halilovič, članica dobrodelnega društva Tibet, odprla razpravo na temo Tebi Tibet. Miro Pirtovšek, mojster kulinarike in gastronomije, pa nas bo poučil o pripravi praznične mize in o tem, kako pričarati praznično vzdušje s pogrinjkom. Po novem letu pa že pripravljamo zanimive in aktualne teme.

 

Če nas še niste obiskali, je skrajni čas, da se tudi vi odločite in postanete del našega dogajanja. Veseli vas bomo!

Oglejte si tudi