Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Izlet članov Aktiva invalidov Podgorje v Žiri

6. julija 2013, se je 52 članov aktiva invalidov Podgorje odpravilo na izlet v Žiri. Ob 10. uri jih je v Žireh sprejela vodička in jih peljala v tovarno Alpina. Ogledali so si celotno proizvodnjo čevljev. Po ogledu tovarne so si lahko v njihovi trgovini kupili čevlje s precejšnjim popustom.
Potem so šli na ogled razstave čipk. Gospa, ki vodi klekljanje, jim je predstavila čudovite izdelke. Po razstavi čipk so si ogledali župnijsko cerkev sv. Martina, nato so imeli kosilo v gostišču Pri županu. Dobro so se okrepčali in se potem odpeljali do stare šole, kjer so prostori preurejeni v Žirovski muzej. V prvem delu prikazuje, kako so ročno izdelovali obutev pred drugo svetovno vojno, drugi del pa zgodovino tovarne Alpina. Med razstavnimi eksponati je precej orodja, ki se je uporabljalo še pred drugo svetovno vojno. V tej stari šoli je tudi galerija muzeja Žiri. V njej ja stalna razstava likovnih del žirovskih slikarjev. V spodnjih prostorih so si ogledali še dokumentarno oddajo o tamkajšnem življenju med drugo svetovno vojno.

 

Vožnjo z avtobusom so nadaljevali do razgledne točke Vrh sveti trije kralji in Rupnikove linije na golem vrhu. Ko so se vračali, so videli bunkerje izpred druge svetovne vojne.

 

Med ogledi jim je ves čas predavala vodička, ki jim je povedala veliko zanimivosti. Njihiva skupna pot se je končala v Gorenji vasi pred Škofjo Loko.

 

Na povratku proti domu so bili vsi zelo dobre volje, zato so ob spremljavi muzikanta na avtobusu tudi veselo prepevali. Pot, čeprav je bila dolga, jim je hitro minila. V Podgorje, kamor so prispeli vsi zadovoljni, so se vrnili v pozni večerni uri.

 

Stanislava Tamše

Oglejte si tudi