Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Gorski kolesarji smo čistili poti na Rahtelu

Zaradi bližine mesta, hitre dostopnosti, panoramskih razgledov, razgibanega reliefa in utrjenih cest ter poti, je Rahtel priljubljen cilj lokalnih kolesarjev različnih zvrsti kolesarjenja. Gorski kolesarji pridoma uporabljamo ceste, predvsem pa številne gozdne vlake in poti na vzpetini nad Slovenj Gradcem.
V soboto, 1. aprila 2017, smo gorski kolesarji združeni v ŠTD Ojstra rida, krenili po poteh na Rahtelu z nekoliko drugačnim namenom. Kot lani, smo tudi letos izvedli čistilno akcijo. Mimogrede smo očistili še drenažne kanale na vlakah, utrdili krajši odsek poti ter odstranili nekaj vegetacije, predvsem grmovnega sloja, polomljene iz različnih vzrokov. Kolikor smo izvedeli, je na gozdni učni poti Rahtel čistilno akcijo pred kratkim izvedlo Okoljsko-turistično društvo Slovenj Gradec, zato smo tej poti posvetili najmanj pozornosti. Morda pa nam uspe naslednjo pomlad združiti moči? V treh urah smo nabrali okoli 10 kg odvrženih predmetov. Med njimi je bilo največ pločevink (pivo, energetske pijače), plastenk, drugih večjih kosov plastike ter robcev. Še posebej veliko odvrženih predmetov je bilo na kratkem odseku Štrekne – kolesarske poti po Mislinjski dolini.

Vzpetina Rahtel nad Slovenj Gradcem, predvsem zaradi bližine mesta, nudi dobre pogoje za razvoj gorskokolesarskih poti za različne zvrsti gorskega kolesarjenja, tudi za razvoj t.i. parka enoslednic (angleško trail park). Še posebej nas veseli, da bo kot vse kaže, uspela naša pobuda za spremembo namenske rabe območja zaraščenega nekdanjega smučišča iz kmetijske namenske rabe prostora v zelene površine za šport in rekreacijo. V ŠTD Ojstra rida smo v postopku priprave občinskega prostorskega načrta pripravili pobudo ter dodatno še elaborat utemeljitve predlaganih sprememb.

Oglejte si tudi