Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
2°C
JUTRI
13°C
-1°C
Oceni objavo

DELNI ZBOR ČLANOV DI SLOVENJ GRADEC - AKTIVA INVALIDOV SELE VRHE

Delni zbori aktivov Društva invalidov Slovenj Gradec se počasi iztekajo, za zborom  AI Sele Vrhe še sledi zbor AI Stari trg in nato še zbor društva, s katerim se bodo zbori za letos tudi končali.

Aktiv invalidov Sele Vrhe je izvedel delni zbor članov aktiva v soboto, 27. februarja 2016, v prostorih doma krajanov. Zbora se je se je udeležilo 51 članov in 3 gosti: Stanislava Tamše, predsednica Društva invalidov Slovenj Gradec, Tone Garb, predsednik AI Stari trg in Anton Hovnik, predsednik ZB za vrednote NOB Sele Vrhe. Pred pričetkom uradnega dela zbora je zapel dve pesmi Moški pevski zbor Franc Ksaver Meško.

Nato je sledila otvoritev zbora in pozdravni nagovor, katerega je podal predsednik AI Sele Vrhe Jure Rek. Najprej je podal Poslovnik o načinu in delu zbora AI Sele Vrhe,katerega je zbor sprejel soglasno. Nato je podal še dnevni red zbora, kateri je bil prav tako sprejet soglasno. Nato je predsednik aktiva predlagal še kandidate za organe zbora. Za delovno predsedstvo so bili predlagani Mira Sahornik za predsednico in članici Marija Lahovnik in Jožefa Hovnik. Za zapisnikarja je bila predlagana Fanika Rek, za overovatelja zapisnika pa Štefka Bošnik in Franc Senica. V verifikacijsko komisijo so bili predlagani Zinka Gostenčnik za predsednico in člana Marija Lahovnik in Fanika Dvornik. Vse predlagane kandidate za organe zbora je zbor enoglasno potrdili.

Po potrditvi organov je delovno predsedstvo nadaljevalo delo po sprejetem dnevnem redu zbora. Na vrsti so bila poročila o delu aktiva za leto 2015, blagajniško poročilo, poročilo predsednice društva, predsednika Športne komisije in poročilo verifikacijske komisije.

Najprej je bilo podano poročilo o delu aktiva za leto 2015, katerega je podal predsednik aktiva Jure Rek. Zboru je poročal o vseh aktivnostih, ki so jih organizirali in izvedli v preteklem letu, prav tako tudi o aktivnostih društva, v katerih so sodelovali tudi njihovi člani. Dejal je, da je bil program, ki je bil sprejet na zboru članov za leto 2015 v celot realiziran.

Sledilo je blagajniško poročilo, katerega je podala v imenu Ana Gaber. Navedla je skupne prihodke in odhodke aktiva ter finančno ovrednotene posamezne programe. Dejala je, da je aktiv posloval v letu pozitivno z malim presežkom prihodkov nad odhodki.

Letno poročilo Društva invalidov Slovenj Gradec je podala predsednica društva Stanislava Tamše, dejala je, da društvo izvaja 8 posebnih socialni programov na državni ravni in jih je tudi navedla. Prav tako je navedla vse realizirane programe, ki so bili sprejeti na zboru društva za leto 2015. Poudarila je predvsem prostovoljstvo, saj so prostovoljci na nivoju društva v letu 2015 opravili skupaj 11201 prostovoljnih ur, prevozili 10740 km in da je bilo v vse programe vključenih 6811 invalidov iz društva in še 1955 zunanjih udeležencev iz drugih društev invalidov. Sledilo je še finančno poročilo za leto 2015, katero izkazuje minimalni presežek prihodkov nad odhodki.

Po podanem poročilo društva je udeležence zbora seznanila še o sprejetem Zakonu o davčnem potrjevanju računov, ki ga je sprejela Vlada RS in dejala, da predstavlja ta zakon za društvo in aktive največje težave, saj je dejavnost društva organizirana tudi na manjših teritorialnih območjih v obliki aktivov, z namenom razreševanja konkretnih problemov invalidov na tem območju. In ker ima društvo 69 poverjenikov, kateri obiskujejo člane vsak na svojem območju, bi za prejeta plačila vsakemu članu morali napisati račun za sofinanciranje programov. Za ta namen bi potrebovali kar 69 digitalnih blagajn. To pa predstavlja za društvo prevelik strošek, prav tako se jim poveča obseg dela, za poverjenike – prostovoljce pa delo še bolj zahtevno, saj že itak opravljajo prostovoljci vso delo v korist države brez kakršnega koli nadomestila.

Za poročilom predsednice je sledilo Športno poročilo Društva invalidov Slovenj Gradec, ki ga je podal predsednik Športne komisije Tone Garb Dejal je, da sodelujejo športniki v desetih športnih panogah, da je bilo v programe športa in rekreacije vključenih skupno 344 članov, od teh samo v tekmovalnem športu po koledarju ZDIS in ZŠIS POK 168 invalidov. Nanizal je tudi nekaj dobrih uvrstitev posameznikov in ekip na teh tekmovanjih, prav tako tudi dosežke in uvrstitve na društvenih, regijskih, državnih in prijateljskih tekmovanjih. Za konec je še dejal, da bodo nekateri športniki in športnice za dobro uvrstitev na teh tekmovanjih prejeli tudi priznanja Športne zveze Slovenj Gradec.

Pred razpravo in sprejetjem poročil je sledilo še poročilo verifikacijske komisije, katerega je podala Zinka Gostenčnik. Ugotovljeno je bilo, da je na zboru prisotnih 51 članov aktiva in da je zbor sklepčen, zato lahko v nadaljevanju razpravlja in odloča o podanih poročilih. Ker razprave na podana poročila ni bilo je zbor članov vsa poročila sprejel soglasno.

Po končanih in sprejetih poročilih je predsednik aktiva Jure Rek podal še program dela za leto 2016, na katerega ni bilo pripomb, zato ga je zbor prav tako soglasno potrdil.

Nato je sledila še beseda gostov. Zbor sta pozdravila in na kratko nagovorila predsednik AI Stari trg Tone Garb in Anton Hovnik, predsednik ZB za vrednote NOB Sele Vrhe. Tone Garb je dejal, da je sodelovanje med aktivi dobro,da imajo nekaj skupnih programov, kot sta kolesarjenje in pohodi, lahko bi se dogovorili še za kakšen skupni izlet. Anton Hovnik pa je dejal, da se vidi, da to delo opravljajo z dobro voljo in pohvalil njihove aktivnosti, oba sta jim čestitala in jim zaželela še naprej uspešno delo tudi v bodoče.

Po končanem zboru je sledilo kosilo in prijetno druženje. Za še boljše razpoloženje pa je poskrbe z igranjem na sintisajzer  Jani Plohl.

Stanislava Tamše

Oglejte si tudi