Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

DELNI ZBOR ČLANOV DI SLOVENJ GRADEC - AKTIVA INVALIDOV PAMEČE TROBLJE

Delni zbor članov Aktiva invalidov Pameče Troblje (AI Pameče Troblje) je bil na pustno soboto, 6. februarja, v prostorih Doma upokojencev, udeležilo se ga je 64 članov, predsednica društva Stanislava Tamše in trije predstavniki aktivov: Tone Garb, predsednik AI Stari trg, Anica Pačnik, predsednica AI Podgorje in Rudi Horvat, predsednik AI Šmartno pri Slovenj Gradcu.
 

Pred začetkom zbora so najprej zapele 3 pesmi Ljudske pevke Lastovke, nato pa je sledil nastop učencev Osnovne šole Pameče pod vodstvom učiteljice Nataše Naglič.

Otvoritev zbora in pozdravni nagovor je imel predsednik AI Pameče Troblje Marijan Sedar, ki je podal tudi Poslovnik o delu zbora in predloge za izvolitev organov zbora. V delovno predsedstvo je bil za predsednika predlagan Jože Kozmus, za člana pa Srečko Ajtnik in Peter Rožič. Za zapisnikarja je bila predlagana Marija Pečolar, za predsednika verifikacijske komisije pa Vinko Hrastelj.  Vse predloge je zbor tudi potrdil..

Po izvolitvi delovnega predsedstva, zapisnikarja in verifikacijske komisije so se podala poročila o delu aktiva za leto 2015, blagajniško poročilo, poročilo predsednice društva, predsednika Športne komisije in poročilo verifikacijske komisije.

Najprej je bilo podano poročilo o delu aktiva za leto 2015, katerega je podal predsednik aktiva Marijan Sedar. Zboru je poročal o vseh njihovih aktivnostih, katere so organizirali v aktivu in o aktivnostih v organizaciji društva, v katerih so sodelovali tudi člani AI Pameče Troblje. Dejal je, da so programe, ki so jih sprejeli na zboru aktiva za leto 2015, v celoti realizirali. Predvsem pa je poudaril to, da so kot prostovoljci v celem letu opravili za delovanje in programe aktiva in društva skupno 1772 ur  prostovoljnih dela, prevozili 1577 km, v programe pa je bilo vključenih 709 članov aktiva.

Letno poročilo Društva invalidov Slovenj Gradec je podala predsednica društva Stanislava Tamše, dejala je, da društvo izvaja 8 posebnih socialni programov na državni ravni in jih je tudi navedla. Prav tako je navedla vse realizirane programe, ki so bili sprejeti na zboru društva za leto 2015. Poudarila je predvsem prostovoljstvo, saj so prostovoljci na nivoju društva v letu 2015 opravili skupno 11201 prostovoljnih ur, prevozili 10740 km in da je bilo v vse programe vključenih 6811 invalidov iz društva in še 1955 zunanjih udeležencev iz drugih društev invalidov. Sledilo je še finančno poročilo za leto 2015, katero izkazuje minimalni presežek prihodkov nad odhodki. Za pomoč, podporo in sodelovanje se je zahvalila ZDIS, MO Slovenj Gradec, Občini Mislinja in vsem donatorjem ter sponzorjem za finančno podporo.

Ko je zaključila s poročilom je še na kratko udeležence zbora seznanila o sprejetem Zakonu o davčnem potrjevanju računov, ki ga je sprejela Vlada RS in dejala, da predstavlja ta zakon za društvo in aktive največje težave, saj je dejavnost društva organizirana tudi na manjših teritorialnih območjih v obliki aktivov, z namenom razreševanja konkretnih problemov invalidov na tem območju. In ker ima društvo 69 poverjenikov, kateri obiskujejo člane vsak na svojem območju, bi za prejeta plačila od članov za sofinanciranje programov potrebovali kar 69 digitalnih blagajn, ali pa bi morali vsakemu članu, pri katerih pobirajo prispevke za sofinanciranje programov, pisati račune. To pa predstavlja za društvo prevelik strošek, za poverjenike – prostovoljce pa delo še bolj zahtevno, saj že itak opravljajo prostovoljci vso delo v korist države brez kakršnega koli nadomestila.

Za poročilom predsednice je sledilo Športno poročilo Društva invalidov Slovenj Gradec, katerega je podal predsednik Športne komisije Tone Garb. Dejal je, da sodelujejo športniki v desetih športnih panogah, da je bilo v programe športa in rekreacije vključenih skupno 344 članov, od teh samo v tekmovalnem športu po koledarju ZDIS in ZŠIS POK 168 invalidov. Nanizal je uspehe in uvrstitve posameznikov in ekip za društvena, občinska, regijska, območna in državna tekmovanja ter dejal, da dosegajo dobre rezultati in da bodo posamezniki za dobre uvrstitve prejeli od Športne zveze tudi priznanja.

Po poročilo verifikacijske komisije, ki je ugotovila, da je zbor sklepčen, so bila vsa poročila za leto 2015 dana v razpravo in potrditev. Ker razprave ni bilo je zbor vsa poročila soglasno potrdil.

Po končanih in sprejetih poročilih je predsednik aktiva Marijan Sedar podal še program dela za leto 2016, katerega je zbor prav tako soglasno potrdil.

Pred zaključkom zbora so lepe želje in čestitke za uspešno delo aktiva izrekli tudi predstavniki aktivov in jim zaželeli še naprej uspešno delo.

Ker pa je na zboru bila prisotna tudi članica Ida Goličnik, ki je ravno ta dan praznovala svoj rojstni dan, se je vodstvo aktiva tudi spomnilo na njo in i čestitali za njen praznik ter izročili lep šopek cvetja, udeleženci zbora pa zapeli pesem "Vse najboljše zate".
 
Po končanem delu zbora je sledila še pogostitev in druženje, za veselo razpoloženje pa sta poskrbela harmonikarja Alen Lenart in Anej Goličnik.

 

Stanislava Tamše

Oglejte si tudi